Nyt liv og rummelighed til ældre og mørkt parcelhus med det smukke lysindfald fra VELUX fladtagsvinduer.

Peter og Marie valgte at flytte fra Københavns travle gader for at få mere lys og luft i hverdagen. Efter en del søgen fandt en ældre 60’er-villa med fladt tag i det dejlige Dyssegaard nord for hovedstaden. De første par år havde Peter og Marie især fokus på at forvandle haven til den oase, som de og deres to drenge havde drømt om, men efterhånden vendte de blikket ind mod huset. De oplevede, at husets tidstypiske fordelingsgang og lave lofter ikke var optimale. De begrænsede kvadratmeter kom ganske enkelt ikke til deres ret. Især stuen – husets samlingssted – virkede alt for mørkt. Og badeværelset, hvor der ingen vinduer var i forvejen, virkede indelukket og småt.

Lysindfald skaber rum og stemning

Efter en del overvejelser valgte Peter og Marie at åbne huset op og integrere gangarealet i stuen. For at understrege husets nye rummelighed valgte de at få installeret to VELUX fladtagsvinduer i stuen. Denne beslutning har de aldrig fortrudt.

”Vi kan virkelig se en forskel, fordi lyset gør en masse for stemningen i rummet,” fortæller Marie.

Med de nye ovenlysvinduer er stuen blevet et attraktivt og luftigt samlingssted for familien. I badeværelset har de også fået etableret en lysskakt med et stort fladtagsvindue med integreret automatisk udluftning. Det har foruden et flot lysindfald i det ellers helt lukkede baderum, givet huset et mærkbart bedre indeklima. De nyder forandringen hver eneste dag.

”Jeg er blevet overrasket over, hvor meget lysindfald det giver. Det er noget, jeg tænker over, hver gang jeg kommer ind i stuen eller går på badeværelset,” siger Peter.

En naturlig og praktisk løsning

Parret i Dyssegaard er særligt glade for, hvor godt fladtagsvinduerne passer ind i deres ældre hus.

”Det virker helt naturligt til huset. Det er, som om de altid har været der,” siger Peter.

Marie er lige så begejstret, selv om hun i starten var lidt bekymret ved tanken om ”bare at lave hul i taget”. Peter var med på ideen fra start.

”Min kone havde en masse spekulationer, mens jeg er lidt mere ’lad os gøre det’, ” fortæller han, og vil i dag anbefale alle andre husejere med en lavloftet og mørk villa at gøre det samme:

”Gør det, du fortryder det aldrig,” siger han med eftertryk.

Marie er i dag fuldstændig tryg, ikke mindst ved regnsensorerne, som lukker ovenlysvinduerne automatisk, når skyerne åbner sig. Med elektriske VELUX fladtagsvinduer behøver hun ikke længere bekymre sig. De integrerede klimasensorer og appen VELUX ACTIVE sikrer, at familien hele tiden har kontrollen over temperaturen og udluftningen af huset – også når de ikke er hjemme.

Naturligt lys og hygge om aftenen

Mange parcelhuse med flade tage fra 60’erne og 70’erne er lavloftede og har en vis afstand ud til facadevinduerne, så en stor del af rummene ligger hen i mørke. Peter genkender problemet:

”Det kunne godt være meget mørkt om aftenen. Vi manglende en bedre lysbalance,” husker Peter.

I dag kan familien sidde længe og hygge sig i stuen om aftenen, uden at tænde for lyset. I stedet nyder de at se, hvordan skumringen sænker sig i haven udenfor. VELUX fladtagsvinduerne forsyner rummet med tilstrækkeligt lys langt ud på aftenen.

”Vi oplever dagslyset på en ny måde og kan mærke døgnets rytme helt ind i stuen,” fortæller Marie tilfreds. Peter istemmer: ”Når vi sidder her, er det helt overvældende. Det er helt perfekt.”

Med forholdsvist få forandringer har familien i Dyssegaard fået en helt ny stemning i både stuen og badeværelset. Det flotte lysindfald fra deres VELUX fladtagsvinduer får rummene til at virke markant større og langt mere indbydende. Fulde af liv, lys og luft.

Arkitekt om lysets forandring af boligen

Arkitekten Anders Barskud har fulgt forandringen i Dyssegaard og forklarer, hvor enkelt det er at opnå større rummelighed og livskvalitet for den enkelte familie. Han har vejledt utallige familier til at skabe den stemning og det lys, som mange husejere drømmer om.

”Med lyset kan jeg få folk til at bevæge sig mere frit rundt i huset. Huset kan begynde at fortælle nye historier og folde sig ud.”

Med ovenlysvinduer og nye lysindfald kommer rummene til live og får en ny værdi for husets beboere. Anders Barskud forklarer, hvordan ovenlyset fungerer ligesom lyset fra himmelen, der filtreres ned gennem skovens grene. Det handler ikke bare om at have så mange facadevinduer som muligt, men at skabe den smukke, næsten Hammerhøi’ske vekselvirkning mellem lys og mørke.

Livskvalitet med naturligt lys

Ejere af ældre huse er meget opmærksomme på, hvordan det naturlige lys fra facade- og ovenlysvinduer skaber bedre livskvalitet for husets beboere, men samtidigt ønsker de også at værne om husets oprindelige karakter og egenskaber. Hvis du f.eks. skal renovere et ældre hus med fladt tag, så overvej følgende:

  • Masser af naturligt lys gennem hele dagen understøtter en naturlig døgnrytme
  • Med VELUX ACTIVE har du hele tiden kontrollen over husets indeklima, også selvom du ikke er hjemme
  • VELUX fladtagsvinduer åbner og løfter rummet og bevarer samtidigt dets tidstypiske kendetegn

 

”Jeg er blevet overrasket over, hvor meget lysindfald det giver. Det er noget, jeg tænker over, hver gang jeg kommer ind i stuen.”

Relevante artikler

A cozy living room in the attic with 3in1 roof windows
Få en helt ny stue ved hjælp af naturligt lys
Skab en forvandling i din stue, så den bliver et hyggeligt og indbydende samlingssted for hele familien. En af de bedste måder at udnytte rummet på er ved at lukke lys ind ovenfra. Dagslys kan give dig fornemmelsen af at få en helt ny stue og er et af de vigtigste elementer, når du gerne vil have mere ud af rummet. Læs videre, hvis du vil vide hvorfor, eller hvis du allerede nu er klar til at nytænke og forvandle din stue!
Læs hele artiklen
Woman standing in her bathroom with a VELUX flat roof window
Forny dit badeværelse med disse renoveringsidéer
Det kan virke overvældende at kaste sig ud i en badeværelsesrenovering. Du skal tage mange beslutninger i løbet af processen, og det kræver detaljeret planlægning at nå i mål med projektet. Men hvis du vælger at forny dit badeværelse med den stilfulde opgradering, som du altid har drømt om, er det hele umagen værd. Her er en liste over idéer, der vil hjælpe dig med at planlægge processen og tage de rigtige beslutninger, når du skal forny dit gamle badeværelse.
Læs hele artiklen
Bright bathroom with VELUX roof windows
Nye badeværelsesvinduer? Her er årsagen til, at ovenlysvinduer er en lys idé
Badeværelset er et overset rum i mange hjem. Du ved måske allerede, at vi tilbringer op til halvdelen af vores liv i soveværelset, men har du overvejet, hvor meget tid vi opholder os i badeværelset? Et estimat lyder, at vi tilbringer 1 time og 42 minutter i vores badeværelse om ugen. Det er i sig selv en god grund til at forvandle badeværelset til et indbydende og hyggeligt rum, som du vil nyde at opholde dig i. Hvis du vil skabe et lækkert badeværelse og udskifte dine badeværelsesvinduer, bør du overveje ovenlysvinduer.
Læs hele artiklen
Få et bedre indeklima med et intelligent hjem
Fremtiden er her allerede. Vi har teknologien til at skabe mere effektive og sundere boliger, og VELUX ovenlysvinduer er en del af løsningen. Smart home-løsninger er kommet for at blive, og vi kan optimere vores levevilkår i hjemmet med ny teknologi. Ved hjælp af smartphones kan vi overvåge og styre enheder i hjemmet, og på den måde opnå sundhedsfordele på en bæredygtig måde. Men Rom blev ikke bygget på én dag, så ethvert intelligent hjem starter med at tilkoble et enkelt element, og så kan tingene udvikle sig derfra. 
Læs hele artiklen
Fordelene ved at bo under et fladt tag
Huse med fladt tag har mange fordele – lige fra et moderne, arkitektonisk design til nem vedligeholdelse og lavere arbejdsomkostninger. Det er også et stort plus, at du har mulighed for at udnytte hver eneste kvadratmeter, præcis som du har lyst til. Huse med fladt tag har rødder i 1920'ernes funktionalistiske arkitektur, men har på det seneste fået sin renæssance. Vidste du, at fladtagsvinduer lukker op til tre gange så meget lys ind som facadevinduer?
Læs hele artiklen