Få en helt ny stue ved hjælp af naturligt lys

Skab en forvandling i din stue, så den bliver et hyggeligt og indbydende samlingssted for hele familien. En af de bedste måder at udnytte rummet på er ved at lukke lys ind ovenfra. Dagslys kan give dig fornemmelsen af at få en helt ny stue og er et af de vigtigste elementer, når du gerne vil have mere ud af rummet. Læs videre, hvis du vil vide hvorfor, eller hvis du allerede nu er klar til at nytænke og forvandle din stue!
Vigtigt at huske
  • Hvis du ikke har nok dagslys i din stue, eller der er store lyskontraster eller mørke områder, er det en god idé at montere ovenlysvinduer. Dit hjem vil fremstå lysere og mere moderne, samtidig med at ovenlysvinduer vil få rummet til at virke større.
  • Når du bruger de rigtige vægfarver, kan dagslyset i dit rum virkelig komme til sin ret. Vælg farver, der tiltaler dig, og sørg for, at du kender orienteringen af både dit rum og dine ovenlysvinduer.
  • Det er afgørende at vælge de helt rigtige ovenlysvinduer, tilbehør og intelligente løsninger til hjemmet, så du kan få mest muligt ud af din dagslysløsning.

Får du nok dagslys fra dine vinduer?

Dagslys er afgørende for at skabe et sundt indemiljø i boligen. Undersøgelser viser, at dagslyset er med til at holde humøret oppe og mindske træthed og overanstrengelse af øjnene. Så hvis du ikke får nok dagslys ind gennem dine facadevinduer, er tiden måske inde til at lade nye ovenlysvinduer forsyne dig med dagslys ovenfra.

Få mere dagslys med ovenlysvinduer

Fordelene ved naturligt dagslys er almindelig kendte, men der er måske mange, der ikke er klar over, at ovenlysvinduer lukker over dobbelt så meget dagslys ind end en tilsvarende størrelse facadevinduer. Det skyldes placeringen i taget, som i sagens natur vender ovenlysvinduerne op mod himlen, hvilket gør en kæmpe forskel. Dagslyset fra et ovenlysvindue når desuden længere ind i rummet - hvilket betyder, at du kan skabe en overraskende forvandling af dit rum ved at supplere dine facadevinduer eller glasdøre med VELUX ovenlysvinduer

Få din stue til at virke større

Stuen rummer ofte store møbler som sofaer og lænestole. Vi har farverig kunst på væggen og grønne planter i hjørnerne, ligesom de fleste af os har nipsgenstande hist og her. Alle de forskellige elementer, der tilsammen skaber stuens indretning, kan nemt komme til at give et lidt rodet indtryk, og det får rummet til at synes mindre, end det egentlig er. Ved at lukke dagslyset ind, skaber du en helt anden rumfornemmelse. Ovenlysvinduerne får ikke blot rummet til at virke større, men får også kunsten på væggen og familieportrætterne i reolen til at fremstå i et meget smukkere lys!

Lad ovenlysvinduer og farver trylle med dagslyset

Selvom den kunstige belysning har udviklet sig meget i de seneste år, findes der intet, der kan skabe en lige så virkelighedstro gengivelse af alle regnbuens farver som det naturlige lys. Så hvorfor ikke lukke mest muligt ind?

Forstærk dagslysets virkning med farver

Når du vælger de rigtige farver til din stue, kan de forstærke effekten af det dagslys, der kommer ind i rummet. Mal dine vægge i mørke farver eller med mat maling i mellemstærke farver. Ovenlysvinduer kan reducere genskinnet fra væggene ved at reflektere sollyset nedad mod gulvet.

Husk at tage højde for rummets retning

Rummets orientering mod verdenshjørnerne påvirker kvaliteten af det indfaldende lys. Skinner solen ind gennem dine vinduer hver morgen, når den står op? Eller måske er du så heldig, at du kan nyde solnedgangens varme og bløde farvespil om aftenen? Disse ting er værd at overveje, når du beslutter dig for din farvepalet og placeringen af dine møbler. Det er også vigtigt, at du stiller dine stueplanter et sted, hvor de får det sollys, de har brug for.

Vælg den rigtige dagslysløsning og få fornemmelsen af en helt ny stue

Der er meget at tænke på, når du skal vælge ovenlysvinduer til din stue. Du skal overveje, hvordan du kan lukke mest muligt dagslys ind, samtidig med at du skaber et indeklima, der er behageligt for dig og din familie.

Inviter tre gange så meget dagslys indenfor med et 3i1 ovenlysvindue

Et 3i1 ovenlysvindue giver dig tre ovenlysvinduer i én karm. Denne imponerende dagslysløsning bliver omdrejningspunktet i ethvert rum, da den giver panoramaudsigt og masser af naturligt lys. Løsningen er et perfekt valg til rum, hvor din familie og jeres venner samles. Hvis vinduet er placeret udenfor rækkevidde, kan du vælge det solcelledrevne 3i1 vippevindue, hvor du har mulighed for at åbne og lukke vinduet ved hjælp af en vægkontakt eller din smartphone (se VELUX App Control/VELUX Active).

Styring af lyset og varmen i dit rum

Når du udstyrer dine ovenlysvinduer med VELUX rullegardiner, får du mulighed for at samtidig skabe en dejlig, varm belysning i dit rum. På varme, solrige dage kan du have glæde af udvendige solgardiner, der forhindrer varmen i at trænge ind i dit hjem og bevarer en behagelig rumtemperatur.

Styring af dit indeklima

VELUX ACTIVE er den ultimative løsning til intelligent styring af hjemmet. VELUX ACTIVE anvender indeklimasensorer til automatisk overvågning af luftkvaliteten og temperaturen. Produktet fungerer sammen med alle dine solcelledrevne eller elektriske VELUX produkter, som det åbner og lukker for at regulere dit indeklima. Når produktet er installeret, har du også mulighed for at styre dine solcelledrevne og elektriske vinduer, gardiner og solafskærmning via din smartphone.

Find en VELUX dagslysrådgiver

Hos VELUX er vi meget stolte af vores produkter. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at finde en kompetent håndværker, så du får den ovenlysløsning, du drømmer om. VELUX dagslysrådgivere har gennemført kurser og undervisning, som garanterer dig en kvalitetsmontering af dine ovenlysvinduer. De har opdateret viden om vores produkter, dagslys og værdien af et sundt indeklima.

Find en håndværker

"Lyset får ikke blot rummet til at virke større, men får også kunsten på væggen og familieportrætterne i reolen til at fremstå i et meget smukkere lys!"

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Læs relaterede artikler

Få inspiration til din stue med disse renoveringsidéer
Stuen er et af husets centrale samlingspunkter. Her tilbringer vi det meste af vores tid, når vi er hjemme – vi hygger os sammen med vores familie og venner og slænger os på sofaen med vores yndlingsserier. Derfor er det vigtigt, at du udnytter rummet optimalt, især hvis du skal i gang med at renovere det. Her er en liste over idéer, der kan hjælpe dig med at planlægge din stuerenovering.
Læs hele artiklen
Indret med ovenlys og skab den perfekte stue
Pust nyt liv i din bolig med en renovering eller opgradering af din stue. I de fleste hjem er stuen et af de allervigtigste rum – her slapper vi af efter en lang arbejdsdag eller hygger os med vores gæster i weekenden. En af de måder, hvorpå du kan forvandle din stue, er ved at tilføje ovenlys. I modsætning til interiør går dagslys aldrig af mode, så selvom en ovenlysløsning vil være en stor post i renoveringsbudgettet, vil du have glæde af den i mange år frem.
Læs hele artiklen
Vil du montere et ovenlysvindue? Her er 8 trin, der forklarer indbygningen
Ovenlysvinduer er et oplagt valg, når du vil have mere dagslys i dit hjem. Ved at lukke mere lys ind kan du omdanne uudnyttede loftsrum eller underbelyste kvadratmeter til smukke, brugbare rum. Det er en udbredt misforståelse, at det er et kompliceret og dyrt projekt at montere ovenlysvinduer. Lad os imødekomme bekymringen ved at se på, hvordan et ovenlysvindue monteres i det skrå tag.
Læs hele artiklen
Tilføjelse af ovenlysvinduer: Sådan finder du den rigtige løsning
Tilføjelse af ovenlysvinduer kan være lige præcis den ændring, der skal til, når du gerne vil have mere dagslys i dine rum eller tilbygning. Selvom ovenlysvinduer kan ændre ethvert rum til det bedre – og giver dig masser af fordele – er der nogle enkelte ting, du bør overveje, inden du kaster dig ud i projektet. Derfor har vi samlet oplysninger, du har brug for, når du skal i gang med at planlægge dit ovenlysprojekt.
Læs hele artiklen
Udnyt alle fordelene ved dagslys, når du opgraderer dit ovenlysvindue
Er dine ovenlysvinduer udskiftningsmodne? Benyt lejligheden til at opgradere dem til en endnu bedre ovenlysløsning i stedet for blot at udskifte dem. Hvis du opgraderer dine ovenlysvinduer, kan du få et hjem med mere dagslys, et bedre indeklima og øget komfort. Læs videre, og find alle de oplysninger, du skal bruge for at vurdere, hvornår og hvorfor du bør udskifte dine ovenlysvinduer.
Læs hele artiklen