Sådan planlægger du en ny tilbygning

Er I ved at løbe tør for kvadratmeter derhjemme? Inden du begynder at se dig om efter en ny bolig på nettet, bør du overveje at lave en tilbygning til dit hus. Det er ofte en mere prisvenlig og tidsbesparende løsning, især hvis I holder meget af at bo i jeres nærmiljø. En tilbygning kan skabe mere plads, give din familie bedre livskvalitet og øge værdien af din ejendom – helt uden flyttebesvær. Der er meget at tage stilling til, når du skal sikre, at din nye tilbygning kan opfylde alle ønsker. Læs videre, og lad vores tilbygningsguide hjælpe dig med planlægningen.

Hvad er din vision?

En vellykket tilbygning starter med en klar vision. Du ved, at du har brug for mere plads, men hvad skal du bruge den til? Hvad fungerer i de eksisterende rum, og hvad gør ikke? Hvilke problemer skal den nye tilbygning løse?

Måske drømmer du om at kombinere dit køkken og din stue i et åbent plan, så du har plads til store familiesammenkomster, måske er dit store ønske et bryggers eller et legerum til børnene, eller måske vil du gerne have et multifunktionelt rum, der kan danne ramme om alt fra hjemmearbejde til overnattende gæster. Forstå dine behov, før du mødes med din arkitekt eller bygningshåndværker, så de kan udarbejde en plan, der opfylder netop dine behov.

Vigtigt at huske
  • Husk dagslyset i designfasen – ovenlysvinduer kan fylde din tilbygning med vidunderligt naturligt lys
  • Tjek alle dine entreprenørers kompetencer grundigt, så du er sikker på, at de kan realisere dine ønsker. Personlige anbefalinger er guld værd!
  • Sørg for, at afsætte tid til at opnå byggetilladelse og vær i øvrigt obs på bygningsreglement og lokalplaner.

Bliv inspireret

Det er nu, du skal drømme stort og lave en ønskeliste. Bliv din egen “ekspert” i tilbygninger ved at læse boligmagasiner, se renoveringsprogrammer og gå på Instagram og Pinterest, så du kan få idéer og finde din egen stil og smag. Besøg venner eller bekendte, der har lavet en tilbygning, og lad dem give dig gode tips til din renovering.

Læg et budget

Et nøje afbalanceret budget er med til at sikre, at du ender med en tilbygning, der opfylder alle familiens behov, uden at omkostningerne løber løbsk. Brug din ønskeliste til at finde ud af, hvad der er en nødvendighed, og hvad der bare er rart at have. Lav derefter omkostningsoversigt for alt lige fra bygningshåndværkeren, arkitekten, byggetilladelse, materialer og til indretningen – det kan meget vel være, at du bliver nødt til at tilpasse din ønskeliste efter denne opgave! Husk, at dit budget skal omfatte en buffer, så der er luft i budgettet til uforudsete omkostninger. Find ud af, hvordan du lægger et budget for din tilbygning, i denne artikel.

"En vellykket tilbygning starter med en klar vision. Du ved, at du har brug for mere plads, men hvad skal du bruge den til? Og hvilke problemer skal den nye tilbygning løse?"

Find en kompetent entreprenør

Overvej hvilke eksperter du vil hyre til dit projekt. En boligarkitekt kan være dyr, men har en erfaring og ekspertise, der kan gøre hele forskellen – lige fra rådgivning om byggeteknikker til viden om, hvordan du får mest muligt ud af det eksisterende rum i dit hjem.

Uanset om du hyrer en arkitekt, bygningshåndværker eller anden ekspert, så tag dig tid til at lære kandidaternes baggrund at kende. Indhent flere tilbud, besøg afsluttede projekter og tal med tidligere kunder. Bed venner og familie om anbefalinger. Sørg for, at du føler dig tryg ved kandidatens faglighed, da I måske skal arbejde sammen i flere måneder.

Husk det naturlige lys

Det er vigtigt at tage højde for dagslyset i tilbygningens designfase. En tilbygning kan nogle gange forårsage, at den naturlige lyskilde, som dagslyset er, bliver flyttet længere væk fra den midterste del af rummet. Derved opstår der mørke områder. Når du tilføjer ovenlysvinduer i din tilbygning, lukkes det naturlige lys længere ind i rummet. I modsætning til facadevinduer lukker ovenlysvinduer nemlig dagslyset helt ind i alle hjørner af rummet i løbet af dagen, da de ikke i samme grad påvirkes af rummets retning. Et ovenlysvindue giver dig desuden over dobbelt så meget lys som et facadevindue i samme størrelse. Tænk over, hvor du har mest brug for dagslys i din tilbygning – tilføj fx et ovenlysvindue i køkkenet, så du får et fantastisk arbejdslys, når du laver mad.

Sørg for at overholde krav om byggetilladelse, lokalplaner og bygningsreglement

Et vigtigt skridt i processen er at undersøge, hvad du skal tage højde for i forhold byggetilladelse, lokalplaner og bygningsreglement. Husk desuden, at der kan gælde specielle regler for fredede ejendomme.

Langt de fleste byggeprojekter i Danmark kræver en byggetilladelse, og det vil derfor altid være nødvendigt at kontakte din kommune, inden du går i gang. Du kan selv sørge for at udarbejde det nødvendige materiale til ansøgningen, men det kan anbefales, at du gør brug af dine professionelle samarbejdspartneres kompetencer.

Bemærk, at sagsbehandlingen kan tage tid at få i hus. Den varierer fra kommune til kommune, og oftest vil det fremgå af din kommunes hjemmeside, hvad den forventede behandlingstid er.

Få hjælp fra vores eksperter

Lad vores rådgivere hjælpe dig med at få det bedste ud af din tilbygning ved hjælp af ovenlysvinduer. Benyt dig af vores gratis VELUX Designrådgivning, så du kan opleve, hvordan dagslys og frisk luft kan forvandle dit rum.

Når du er klar til at tage det næste skridt, vil vi gerne hjælpe dig med at finde en kvalificeret håndværker, så du får den ovenlysløsning, du drømmer om. VELUX certificerede håndværkere har gennemført kurser og undervisning, som garanterer dig en kvalitetsmontering af dine ovenlysvinduer. De har opdateret viden om vores produkter, dagslys og værdien af et sundt indeklima.

Find en håndværker

Læs relaterede artikler

Byg et nyt hus: Alt, hvad du skal vide før du begynder at bygge dit nye hjem
Uanset om du allerede har bestemt dig for et selvbyggerprojekt, eller du stadig overvejer det, så er det at bygge sit eget hjem et utroligt spændende – men også lidt uoverskueligt – projekt. Det kræver meget af dig og dine planlægningsevner, når du selv skal bygge dit hus. Kom godt i gang ved hjælp af vores ekspertråd om selvbyggeri med masser af dagslys!
Læs hele artiklen
Kom godt i gang med renoveringen af dit hus
Skal du til at planlægge en husrenovering? Så læs videre! At renovere et hus er et stort projekt, der kræver detaljeret planlægning af alt lige fra budgetter og tidsplaner til nedrivning, genopbygning og vinduesudskiftning. Lad denne tjekliste hjælpe dig godt i gang.
Læs hele artiklen
Salg af bolig: Sådan hjælper dit hus med at gøre et godt indtryk
Når du står i en situation, hvor du ønsker at sælge din bolig og skal i gang med at forberede det til salg, er det vigtigt, at du gør dig umage for at sikre, at huset præsenterer sig bedst muligt. Læs med og få vores bedste råd til, når du skal sælge dit hus.
Læs hele artiklen
Sådan gør du dit hjem mere energieffektivt
Der findes mange gode grunde til at gøre sit hjem mere energieffektivt. Lige fra at mindske energiforbruget og spare penge til at sænke CO2-aftrykket. Du får også et mere behageligt indeklima, da dit hjem nemmere holder bedre på varmen om vinteren og forbliver svalt om sommeren. Der er meget, du selv kan gøre. Det kan være omfattende tiltag som at forbedre isoleringen og udskifte vinduerne, men også små ændringer i dine vaner kan reducere energiforbruget. Læs videre, og få gode idéer til, hvordan du kan gøre dit hjem mere energieffektivt.
Læs hele artiklen
Køkkenet er hjerterummet i dit hjem
Skal du i gang med en køkkenrenovering, og går du og overvejer, hvordan den skal planlægges? Køkkenet danner ramme om dagligdagen. Her omfavnes din familie af hjemmets hjerterum, når I samles efter en lang dag, og her ender vennerne altid med at hænge ud. Når du skal renovere dit køkken, har du brug for en god plan, så du kan give rummet den forvandling, det fortjener. Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvor du skal starte? Bare rolig, vi klarer opgaven sammen.
Læs hele artiklen