Byg et nyt hus: Alt, hvad du skal vide før du begynder at bygge dit nye hjem

Vigtigt at huske
  • Start med at udarbejde dit budget. Find ud af, hvordan du vil finansiere byggeriet, og begynd at lave en beregning af udgifterne.
  • Kontakt kommunen tidligt i processen for at få afklaret, om dit projekt og din byggegrund kan godkendes.
  • Desto flere beslutninger du træffer i designfasen, desto bedre, og det gælder også beslutninger om vinduer og dagslys. Hvis du skræddersyr dagslysløsningen til dit hjem, giver det dig bedre energieffektivitet, indeklima og øget velvære.

Sådan bygger du dit eget hus

Det har mange fordele at bygge sit eget hjem. Du har muligheden for at designe dit hjem, så det opfylder alle dine behov og ønsker. Men det er også hårdt arbejde – der er mange ting at tage stilling til, inden du går i gang.

Sådan planlægger du byningen af et nyt hus

Når du kommer godt fra start med dit byggeprojekt, bliver hele processen meget mere tilfredsstillende. Brug vores tjekliste som hjælp, når du skal bygge dit eget hjem.

Læg et budget

Ja til at: udarbejde et budget tidligt i processen. Det er en stor økonomisk forpligtelse at bygge sit eget hus. Derfor bør du lægge et budget som noget af det første. Find ud af, hvordan du vil finansiere byggeriet, og begynd at lave en beregning af udgifterne.

Nej til at: overskride budgettet! Vær realistisk, når du skal have din vision og dine forventninger om byggeriet til at matche dit realistiske budget. Der er meget, som kan gå galt, så det er vigtigt at indberegne en ”buffer” til uforudsete udgifter.

Find din byggegrund

Ja til at: være tålmodig, kreativ og åbensindet. Det kan være vanskeligt at finde den rette byggegrund. Lad venner, familie og kollegaer vide, at du er på udkig, og benyt dig af alle relevante medier.

Nej til at: falde for en grund, inden du har sat dig nøje ind i tingene. Vær opmærksom på mulige faldgruber, når du vælger din byggegrund, og husk at undersøge, hvad du har adgang til mht. gas, elektricitet og bredbånd, samt resultater af jordbundsundersøgelser.

Få byggetilladelse

Ja til at: kontakte kommunen tidligt i processen. Inden du går i gang med at bygge dit drømmehus, er det vigtigt at få afklaret, om dit projekt og din byggegrund kan opnå byggetilladelse og er i overensstemmelse med lokalplanen, servitutter og fredningsbestemmelser. Kontakt den pågældende kommune.

Nej til at: stole på formodninger og den-går-nok-antagelser.

Lav et veltilrettelagt design

Ja til at: tage så mange beslutninger som muligt, inden du påbegynder byggeriet. Designfasen er særdeles vigtig! Den omfatter indretningen og arkitekturen samt dit valg af døre, vinduer og andet fast inventar.

Nej til at: gemme vigtige beslutninger til sent i processen. Jo flere ting du har fået styr på i designfasen, jo mere sandsynligt er det, at du kan overholde tidsplanen og budgettet.

Sammensæt et kompetent team

Ja til at: bruge tid på at sammensætte dit selvbyggerteam. Som de fleste andre får du sikkert brug for hjælp til at udføre dit selvbyggerprojekt. Læs anmeldelser på nettet, få anbefalinger fra venner, og tal med potentielle entreprenører for at finde ud af, hvem du vil gå med.

Nej til at: kun tage udgangspunkt i tilbuddets tidsmæssige aspekt! Et selvbyggeri er en langvarig proces. Det er vigtigt, at du sammensætter et team, du føler dig tryg ved.

Og nu er vi endelig klar til at gå i gang!

Gør dagslyset til en del af din plan

Desto flere beslutninger du træffer i designfasen, når du bygger dit nye hus, desto bedre. Det gælder også beslutninger om vinduer og dagslys. Hvis du skræddersyr dagslysløsningen til dit hjem, får du bedre energieffektivitet, indeklima og øget velvære. Men hvor skal du starte?

Opdag, hvad dagslyset kan tilføre dit hjem

Få gratis projektrådgivning, og oplev, hvordan dit rum kan se ud med vores dagslysløsninger ved hjælp af VELUX designrådgivning. Vil du gerne have gratis rådgivning om dit projekt? Vores VELUX designrådgivere kan hjælpe dig med af udarbejde en ideel løsning, der passer til netop dine behov.

Det har mange fordele at bygge sit eget hjem. Du har muligheden for at designe dit hjem, så det opfylder alle dine behov og ønsker. Men det er også hårdt arbejde – der er mange ting at tage stilling til, inden du går i gang.

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Læs relaterede artikler

Sådan får du et mere energivenligt hus
Inden du går i gang med renovere din bolig, er det vigtigt at undersøge dit hjems energieffektivitet. Når du investerer i energieffektive produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.
Læs hele artiklen
Vil du montere et ovenlysvindue? Her er 8 trin, der forklarer indbygningen
Ovenlysvinduer er et oplagt valg, når du vil have mere dagslys i dit hjem. Ved at lukke mere lys ind kan du omdanne uudnyttede loftsrum eller underbelyste kvadratmeter til smukke, brugbare rum. Det er en udbredt misforståelse, at det er et kompliceret og dyrt projekt at montere ovenlysvinduer. Lad os imødekomme bekymringen ved at se på, hvordan et ovenlysvindue monteres i det skrå tag.
Læs hele artiklen
Alt du har brug for at vide om ovenlys til flade tage
Bor du i et hus med fladt tag? Vil du have mere lys ind i boligen? Så vil du få glæde af ovenlys til flade tage. Fladtagsvinduer og ovenlyskupler får dagslyset til at trænge længere ind i hjemmet og skaber smukke, lyse rum. Ved du, hvordan du finder det rigtige fladtagsprodukt til dit hjem? Hvis du er tvivl, kan vi gennemgå et par ting, som du skal overveje, før du vælger ovenlys til dit flade tag.
Læs hele artiklen
Guide: Alt du skal vide om ovenlysvinduer for at vælge de helt rigtige
Når der kommer dagslys fra oven, kan det fuldstændig forvandle dit rums udseende og stemning. Næsten alle rum kan drage fordel af ovenlysvinduer. Se, hvordan du styrer udenom de almindelige misforståelser om ovenlysvinduer, og hvordan du kan få dagslysets magi ind i dit hus.
Læs hele artiklen
Har du planer om at renovere dit hjem? Læs vores vejledning i, hvordan du finder en håndværker 
Overvejer du at renovere dit hjem, og er du usikker på, hvordan du finder de rigtige håndværkere, som kan følge projektet til dørs? Alt efter hvor omfattende dit projekt er, kan du få brug for én håndværker eller et helt team. Det vigtigste er, at du har tillid til dem, som skal skabe dit drømmehjem.
Læs hele artiklen