Få inspiration til din stue med disse renoveringsidéer

Stuen er et af husets centrale samlingspunkter. Her tilbringer vi det meste af vores tid, når vi er hjemme – vi hygger os sammen med vores familie og venner og slænger os på sofaen med vores yndlingsserier. Derfor er det vigtigt, at du udnytter rummet optimalt, især hvis du skal i gang med at renovere det. Her er en liste over idéer, der kan hjælpe dig med at planlægge din stuerenovering.
Vigtigt at huske
  • Sørg for, at din stue passer til din livsstil. Tænk på gulvbelægningen, belysningen, møblerne og teknologien, når du skal prioritere.
  • Vælg en indretningsstil, der viser din personlighed og kan vejlede dit valg af møbler og farver.
  • Udnyt loftet – din "femte væg" – og få monteret ovenlysvinduer, der kan skabe en sand forvandling af dit rum med dagslys.

Design den stue, du altid har drømt om

Som de fleste af os ønsker du dig sikkert en lys og åben stue, hvor din familie holder af at samles. Men hvordan skal den se ud? Hvordan skaber du et hyggeligt miljø? Hvad med renoveringsbudgettet? Lad disse idéer vejlede dig, når du skal planlægge tilblivelsen af din ønskestue:

Hvad er dine ønsker og behov?

Inden du går i gang med din stuerenovering, er det en god idé at lave en liste over dine ønsker og behov. Du kan bruge din nuværende stue som udgangspunkt: Hvad kan du godt lide ved den, hvad vil du gerne ændre, og hvad vil du gerne beholde? Din stue bør passe til din livsstil. Når du laver en liste over dine prioriteter, skal du huske at planlægge gulvbelægningen, belysningen, møblerne og teknologien – både den du ser på og lytter til.

Vælg en indretningsstil

En vellykket indretning kan få rummet til at virke mere indbydende og gør det bedre egnet til at leve op til dets formål. Når et rum er godt designet, ser det ikke kun flot ud – det betyder også, at alt i rummet har en funktion eller betydning. Du kan overveje at renovere din stue i en særlig indretningsstil. Få det bedste ud af dit rum ved at vælge en elegant minimalistisk stil, give det et moderne udtryk med skarpe linjer og et enkelt farvevalg eller gå efter et mere klassisk udtryk med dybde, lag-på-lag-stil og dimension. Indretningsstilen er en perfekt måde at vise din personlighed på og et godt udgangspunkt for dit valg af møbler og farver.

Planlæg din renovering... og dit renoveringsbudget

Uanset om du skal i gang med at renovere din stue eller et andet rum i huset, bør du altid lægge en plan og et budget. Hvis du udfører renoveringen selv, så planlæg mere tid til hver fase, og overvej at få fagfolk til at udføre det tekniske arbejde, fx hvis der skal udføres elarbejde. Hvis du ansætter en entreprenør, er det vigtigt, at du ikke automatisk går ud fra, at I er enige. Forklar hver enkelt del af din plan grundigt, og tjek derefter løbende op på om I følger den. Hvis du lægger en plan tidligt i processen, vil det være til stor gavn for dit budget.

Se din stue i et helt nyt og naturligt lys

Der findes ikke noget, der får et rum til at virke mere indbydende end dagslys. Hvis du lukker mere naturligt lys ind i din stue, bliver det nemmere for dig at udnytte rummet optimalt og få det til at virke større, end det i virkeligheden er. Hvis du bestemmer dig for, at ovenlysvinduer skal være en del af din renoveringsplan, er det en beslutning, du ikke kommer til at fortryde.

Skab et nyt blikfang med naturligt lys

Når du indretter din stue med et centralt blikfang, skaber det opmærksomhed og giver rummet æstetisk værdi. Det eneste, du behøver at gøre, er at se op! Ovenover dig finder du en væg med uudnyttet potentiale: dit loft! Skab et blikfang ved at udnytte denne "femte væg", som vi ofte glemmer. Måske har du lyst til at loftet skal gå i kip og derved øge rumhøjden. Ovenlysvinduer kan forvandle dit rum med dagslys og give dig en smuk udsigt til himlen. Det naturlige lys fremhæver væggenes og møblernes sande farver og skaber en skiftende stemning i dit rum i takt med solens bevægelse hen over himlen.

Tre grunde til, at du vil elske at få ovenlys i din stue

Naturligt lys øger vores trivsel og humør. Lysets opkvikkende og forvandlende kræfter forbedrer ganske enkelt vores liv. Her er tre andre grunde til, at du vil elske at have ovenlysvinduer i din stue:

  • Funktionalitet: Ovenlysvinduer monteres i taget, og det betyder, at du kan eksperimentere med din indretning uden at blokere for det naturlige lys.
  • Lavere elregning: Dagslys lyser dit rum op, så du kan undvære at tænde for det elektriske lys mange timer i døgnet, og du sparer derved penge på din elregning.
  • Lysstyring: Lys eller mørke? Du får fuld kontrol over lys- og varmeindfaldet, hvis du udstyrer dit ovenlysvindue med et indvendigt gardin eller udvendig solafskærmning.

Vi hjælper dit ovenlysprojekt i gang

Drømmer du om et hjem med masser af dagslys og et godt indeklima? I VELUX designrådgivning viser vi dig, hvordan netop din bolig vil se ud med ovenlysvinduer og kan samtidig fortælle dig, hvad løsningen koster. Vores rådgivning er gratis og uforpligtende.

Få et gratis designforslag

Inden du går i gang med din stuerenovering, bør du lave en liste over dine ønsker og behov. Brug din nuværende stue som udgangspunkt: Hvad kan du godt lide ved den, hvad ønsker du at beholde, og hvad vil du gerne ændre?"

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Læs relaterede artikler

Indret med ovenlys og skab den perfekte stue
Pust nyt liv i din bolig med en renovering eller opgradering af din stue. I de fleste hjem er stuen et af de allervigtigste rum – her slapper vi af efter en lang arbejdsdag eller hygger os med vores gæster i weekenden. En af de måder, hvorpå du kan forvandle din stue, er ved at tilføje ovenlys. I modsætning til interiør går dagslys aldrig af mode, så selvom en ovenlysløsning vil være en stor post i renoveringsbudgettet, vil du have glæde af den i mange år frem.
Læs hele artiklen
Få en helt ny stue ved hjælp af naturligt lys
Skab en forvandling i din stue, så den bliver et hyggeligt og indbydende samlingssted for hele familien. En af de bedste måder at udnytte rummet på er ved at lukke lys ind ovenfra. Dagslys kan give dig fornemmelsen af at få en helt ny stue og er et af de vigtigste elementer, når du gerne vil have mere ud af rummet. Læs videre, hvis du vil vide hvorfor, eller hvis du allerede nu er klar til at nytænke og forvandle din stue!
Læs hele artiklen
Sådan får du et mere energivenligt hus
Inden du går i gang med renovere din bolig, er det vigtigt at undersøge dit hjems energieffektivitet. Når du investerer i energieffektive produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.
Læs hele artiklen
Vil du montere et ovenlysvindue? Her er 8 trin, der forklarer indbygningen
Ovenlysvinduer er et oplagt valg, når du vil have mere dagslys i dit hjem. Ved at lukke mere lys ind kan du omdanne uudnyttede loftsrum eller underbelyste kvadratmeter til smukke, brugbare rum. Det er en udbredt misforståelse, at det er et kompliceret og dyrt projekt at montere ovenlysvinduer. Lad os imødekomme bekymringen ved at se på, hvordan et ovenlysvindue monteres i det skrå tag.
Læs hele artiklen
Alt du har brug for at vide om ovenlys til flade tage
Bor du i et hus med fladt tag? Vil du have mere lys ind i boligen? Så vil du få glæde af ovenlys til flade tage. Fladtagsvinduer og ovenlyskupler får dagslyset til at trænge længere ind i hjemmet og skaber smukke, lyse rum. Ved du, hvordan du finder det rigtige fladtagsprodukt til dit hjem? Hvis du er tvivl, kan vi gennemgå et par ting, som du skal overveje, før du vælger ovenlys til dit flade tag.
Læs hele artiklen