Sådan får du et mere energivenligt hus

Inden du går i gang med renovere din bolig, er det vigtigt at undersøge dit hjems energieffektivitet. Når du investerer i energieffektive produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.
Vigtigt at huske
  • Ovenlysvinduer kan forbedre energieffektiviteten i dit hjem takket være den forbedrede isolering og det reducerede behov for kunstig belysning.
  • Beregn dine eksisterende ovenlysvinduers energieffektivitet for at finde ud af, om du kan spare penge og energi ved at udskifte og opgradere dem.
  • Hvis du udstyrer dine ovenlysvinduer med passende gardiner og solafskærmning, kan du gøre det naturlige dagslys til din primære lyskilde hele året rundt.

Bliv ”grønnere” med isolerede vinduer

Der er mange forskellige måder at opnå en grønnere livsstil på. Nogle af os spiser mindre kød og køber genbrugstøj. Andre gør en indsats for at reducere deres CO2-aftryk ved at køre i elbiler eller fravælge flyrejser. Det er vigtigt at tage stilling til, hvordan vi kan gøre vores hjem mere energivenlige og grønne, fordi vi tilbringer så meget tid i hjemmet. Få et overblik over, hvor energievenligt dit hus er, og tag bevidste valg for at forbedre det. Udskiftning af gamle vinduer med nye og bedre isolerede vinduer har med garanti en positiv effekt.

Hvordan formindsker man varmetab?

Et hus taber typisk 10 % af sin varme gennem vinduerne. Ved at undersøge dine eksisterende vinduers energieffektivitet kan du regne ud, hvor meget du kan komme til at spare ved at udskifte dem. Når du investerer i velisolerede vinduer, bliver du belønnet med en lavere elregning og i sagens natur mere dagslys i dit hjem. 

Derfor skal du opgradere dine vinduer

Ved du, hvorfor det er en god idé at opgradere dine vinduer, når du gøre dit hjem mere energivenligt? Nye vinduer har bedre karme og ruder, hvilket hjælper dig med at spare penge og energi. De materialer, som VELUX ovenlysvinduer er lavet af, er designet til at formindske varmetabet i dit hjem.

Den teknologiske udvikling, der gør det muligt at fremstille ruder med en bedre ydeevne (lavere U-værdier), forhindrer, at der slipper for meget varme ud af bygningen. Det betyder, at der ikke skal så meget energi til at opvarme bygningen, hvilket i sidste ende giver dig færre udgifter. Derfor kan det være en rigtig god idé at opgradere dine vinduer.

Det kan også være nødvendigt at udskifte dine gamle vinduer, da vinduets ydeevne aftager med tiden. Dette skyldes for det meste, at den isolerende gas mellem ruderne gradvist lækker, efterhånden som årene går, hvilket gør dit vindue mindre effektivt.

Udskift dine vinduer, og spar energi

Lad os opsummere: Der er mange måder at mindske dit CO2-aftryk på. Hvis du gerne vil lave en ændring, der har langvarig effekt, så overvej at udskifte og opgradere dine vinduer. Du sparer samtidig penge på dit energibudget.

Dine vinduer kan bidrage til at skabe et energivenligt hus

Energieffektive vinduer er designet til at forhindre, at din opvarmede eller nedkølede luft siver ud af hjemmet. Deres øgede isoleringsevne mindsker energiforbruget i dit hjem – og dermed dine udgifter – hvilket gør dit hus mere energivenligt samtidig med at du får et bedre indeklima, da du kan åbne vinduerne for at få bedre ventilation og luftcirkulation i dit hjem.

Gør ovenlysvinduer til din mest benyttede lyskilde

Det er vigtigt at bide mærke i, at vinduerne i dit hjem også fungerer som en lavenergilyskilde, der hjælper dig med at spare penge på den kunstige belysning. Hvis du vælger ovenlysvinduer og placerer dem korrekt i dit rum, kan du nemt blive fri for kunstig belysning i dagtimerne og spare mange penge på din elregning i årene fremover.

Hvis du vælger at udstyre dine ovenlysvinduer med passende indvendige gardiner og udvendig solafskærmning, kan det også hjælpe dig med at holde rumtemperaturen mere stabil i løbet af året, hvilket betyder, at du bliver mindre afhængig af eksempelvis et mekanisk ventilationsanlæg. Det er med andre ord en langt mere energivenlig og naturlig (og bæredygtig) måde at regulere sit indeklima på.

Når du investerer i energivenlige produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.

Læs relaterede artikler

Skab et sundt indeklima med smart home-enheder
Verden har virkelig taget smart home-enheder til sig – alt fra elpærer og køleskabe til dørklokker med kamera. Men vidste du, at smart home-teknologi også kan gøre dit hjem til et sundere sted at opholde sig? Vores smart home-produkter kan hjælpe dig med at styre niveauet af dagslys, regulere rumtemperaturen og sikre, at dit hus er veludluftet. Alle disse elementer bidrager til at skabe et sundere indeklima. I denne artikel ser vi på vigtigheden af et sundt indeklima og tre smart home-produkter, du bør overveje i din bolig.
Læs hele artiklen
Guide: Alt du skal vide om ovenlysvinduer for at vælge de helt rigtige
Når der kommer dagslys fra oven, kan det fuldstændig forvandle dit rums udseende og stemning. Næsten alle rum kan drage fordel af ovenlysvinduer. Se, hvordan du styrer udenom de almindelige misforståelser om ovenlysvinduer, og hvordan du kan få dagslysets magi ind i dit hus.
Læs hele artiklen
Hvad er den største forskel på ovenlysvinduer og facadevinduer?
Hvis du vil renovere dit hus, overvejer du sandsynligvis også, hvordan dagslyset får de bedste vilkår i dit hjem. I betragtning af, hvor godt det naturlige dagslys er for os, er det indlysende, at det både er en stor og en svær beslutning at træffe. Til syvende og sidst handler valget om vinduer, deres placering og deres størrelse. Almindelige vinduer sidder som bekendt i facaden, mens ovenlysvinduer bringer dagslyset ind i dit hjem gennem taget. Netop ovenlysvinduernes placering mod himlen giver dem visse fordele, som facadevinduer ikke kan hamle op med. I takt med at solen bevæger sig hen over himlen i løbet af dagen, vil et værelse udelukkende med facadevinduer med al sandsynlig kun opnå et større indfald af dagslys i afmålte perioder. Ovenlysvinduer har derimod en ideel placering, der giver et optimalt lysindfald i rummet det meste af dagen, da de vender opad og derfor vil have langt bedre muligheder for at fylde dit hjem med naturligt lys.
Læs hele artiklen
Sådan gør du dit hjem mere energieffektivt
Der findes mange gode grunde til at gøre sit hjem mere energieffektivt. Lige fra at mindske energiforbruget og spare penge til at sænke CO2-aftrykket. Du får også et mere behageligt indeklima, da dit hjem nemmere holder bedre på varmen om vinteren og forbliver svalt om sommeren. Der er meget, du selv kan gøre. Det kan være omfattende tiltag som at forbedre isoleringen og udskifte vinduerne, men også små ændringer i dine vaner kan reducere energiforbruget. Læs videre, og få gode idéer til, hvordan du kan gøre dit hjem mere energieffektivt.
Læs hele artiklen
Sådan vælger du solafskærmning og holder dit hjem svalt om sommeren
Hvis du supplerer dine ovenlysvinduer med gardiner, kan du opnå mere fleksibilitet og bedre kontrol over lyset i et rum. Med det store udvalg af VELUX gardiner og solafskærmning, der passer perfekt til VELUX ovenlysvinduer til både skrå og flade tage, har du masser af valgmuligheder. Gardinerne er hurtige og nemme at montere, de er fremstillet til at holde længe, og de fås i mange typer, stoffer og farver. Uanset om du er på udkig efter et lysdæmpende plisségardin til at fuldende din stilfulde stue eller et mørklægningsgardin til at understøtte en god nattesøvn i soveværelset, så skal du nok finde et gardin, der passer til lige netop dit rum og dine behov. I denne vejledning får du hjælp til at vælge de helt rigtige gardiner til ovenlysvinduerne i dit hjem.
Læs hele artiklen