Indret med ovenlys og skab den perfekte stue

Woman standing by window in bright living room with three VELUX roof windows
Pust nyt liv i din bolig med en renovering eller opgradering af din stue. I de fleste hjem er stuen et af de allervigtigste rum – her slapper vi af efter en lang arbejdsdag eller hygger os med vores gæster i weekenden. En af de måder, hvorpå du kan forvandle din stue, er ved at tilføje ovenlys. I modsætning til interiør går dagslys aldrig af mode, så selvom en ovenlysløsning vil være en stor post i renoveringsbudgettet, vil du have glæde af den i mange år frem.
Vigtigt at huske
  • Få din stue til at føles som et helt nyt rum ved hjælp af naturligt dagslys. Det er vigtigt at være opmærksom på stuens retning i forhold til verdenshjørnerne, når du skal vælge ovenlysvinduets placering.
  • Hvis du tilføjer ovenlysvinduer i din stue, kan du skabe et sundt indeklima med frisk luft og naturligt lys.
  • Planlæg renoveringen af din stue, tænk over hvad rummet skal bruges til og husk at lægge et budget.

Giv nyt liv til din stue med naturligt lys

Ovenlysvinduer kan ændre din stues udseende og atmosfære fuldstændig. De vil sørge for at rummet fyldes op med naturligt dagslys – og samtidig bidrage til at luften altid føles frisk og indbydende. Ingen ønsker at opholde sig i dunkle, mørke rum; derfor er et godt dagslysindfald essentiel.

Brug dagslyset produktivt i din indretning

Dagslys er en fantastisk og helt gratis naturressource. Hvis du vil udnytte dagslyset optimalt, skal du være opmærksom på, hvordan din bolig vender i forhold til verdenshjørnerne. På den måde kan du bedst udnytte lyset, når solen bevæger sig hen over himlen i løbet af dagen. Der er mange fordele ved at have naturligt dagslys i din stue, bl.a. kan du spare på det elektriske lys og få et forbedret indeklima.

Bring naturen ind i din stue

I moderne arkitektur er der ofte fokus på at skabe en forbindelse mellem boligen og dens naturlige omgivelser. Mange vælger derfor at have flere planter i hjemmet, men det er ikke nødvendigt at skabe en indendørs jungle for at få naturen ind i din stue. Med ovenlysvinduer skaber du kontakt til udelivet med udsigten til grønne træer eller den blå himmel.

Skab et sundt indeklima

Det er vigtigt at skabe og opretholde et sundt indeklima i din bolig. Dette gælder ikke mindst i stuen, hvor vi tilbringer så meget af vores tid med familie og venner.

Bedre luftkvalitet og ventilation

En af de største fordele ved at have ovenlysvinduer i din stue er muligheden for at åbne vinduerne og nyde godt af den friske luft, der følger med. Stuen er det sted, hvor vi samles for at tale, hygge os og indimellem tage en svingom med vores partnere eller folk, vi holder af. Med ovenlysvinduer får du bedre luftcirkulation i din stue, og vinduets placering højt i rummet betyder desuden, at du undgår træk.

Øg mængden af naturligt dagslys

Du kan øge mængden af naturligt dagslys i din bolig markant mere med ovenlysvinduer end med facadevinduer eller kvistvinduer. Undersøgelser viser, at ved sammenlignelige betingelser giver ovenlysvinduer mindst dobbelt så meget dagslys som facadevinduer.

Få stuen til at føles større

Måske har du ikke mulighed for eller lyst til at udvide din stues areal. Så derfor handler det om at få mest muligt ud af kvadratmeterne. Med ovenlysvinduer får du mere lys ind i hele stuen, hvilket bidrager til illusionen og følelsen af mere plads i rummet.

Følg naturens gang med ovenlysvinduer

Ovenlysvinduer sørger for, at du får rå mængder af naturligt dagslys i din stue. Ud over alle fordelene ved at få mere dagslys ind i boligen, giver det dig også bedre ventilation og luftcirkulation.

Integrer de naturlige omgivelser i rummet med ovenlys

Når du bruger ovenlysvinduer til at bringe dagslyset ind i din bolig, integrerer du samtidig den omkringliggende natur i boligens rum. Store vinduer fungerer som et lærred, der viser dig naturens gang – både årstidernes skiften og lyset, der ændrer sig i løbet af dagen. Fra morgenlys til den gyldne time sidst på eftermiddagen eller aftenen.

Brug dit kompas i indretningen

Hvis du allerede har planlagt renoveringen af din stue og kun mangler at finde ud af, hvor ovenlysvinduerne skal placeres, skal du tage rummets retning i forhold til verdenshjørnerne med i betragtning.

1) Nord: Vender stuen mod nord, skal du vælge varme nuancer i rummet og et eller flere ovenlys for at få mest muligt dagslys.

2) Øst: Placerer du et ovenlysvindue i retning mod øst, kan du fange morgensolen. Når dette er tilfældet, kan du male væggene i en svagt grøn nuance for at gøre lyset i rummet blødere og mere indbydende.

3) Vest: Et ovenlysvindue, der vender mod vest, giver et lys med en mørkere tone end fra vinduer i de øvrige retninger. Giv stuen en ekstra hyggelig atmosfære ved at male væggene i en lys jordfarve.

4) Syd: Hvis din stue vender mod syd, er den sandsynligvis boligens mest solrige rum. Nedton lyset med bløde farvetoner som grøn, grå eller lyseblå.

Sådan planlægger du renoveringen af din stue

Hvis du går med en drøm om at renovere din stue, skal du udarbejde en detaljeret plan for arbejdet. Det er vigtigt, at stuen får den ønskede hyggelige atmosfære. Her er nogle af de ting, du skal tage med i dine overvejelser, når du vil renovere din stue:

1) Hvilke funktioner og aktiviteter skal stuen understøtte?

2) Hvor er fokuspunktet eller det primære område i rummet?

3) Hvilken farvepalet er der anvendt i resten af boligen?

4) Hvad er dit budget?

Skab forbindelse mellem dit køkken og din stue

Hvis du gerne vil have din stue til at virke større, og eventuelt forbinde flere rum, kan det være en virkelig god løsning at skabe et åbent køkken-alrum. Med et åbent og integreret rum kan du lave mad, samtidig med at du hygger dig med familien eller dine gæster. Når du beslutter dig for at slå to rum sammen til ét integreret rum, er det vigtigt at have fokus på lys og ventilation. Inden du går i gang med renoveringen, skal du undersøge og planlægge tingene grundigt.

Vi hjælper dit ovenlysprojekt i gang

Drømmer du om et hjem med masser af dagslys og et godt indeklima? I VELUX designrådgivning viser vi dig, hvordan netop din bolig vil se ud med ovenlysvinduer og kan samtidig fortælle dig, hvad løsningen koster. Vores rådgivning er gratis og uforpligtende.

Få et gratis designforslag

"Et ovenlysvindue kan ændre din stues udseende og atmosfære fuldstændig."

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Læs relaterede artikler

Få inspiration til din stue med disse renoveringsidéer
Stuen er et af husets centrale samlingspunkter. Her tilbringer vi det meste af vores tid, når vi er hjemme – vi hygger os sammen med vores familie og venner og slænger os på sofaen med vores yndlingsserier. Derfor er det vigtigt, at du udnytter rummet optimalt, især hvis du skal i gang med at renovere det. Her er en liste over idéer, der kan hjælpe dig med at planlægge din stuerenovering.
Læs hele artiklen
Få en helt ny stue ved hjælp af naturligt lys
Skab en forvandling i din stue, så den bliver et hyggeligt og indbydende samlingssted for hele familien. En af de bedste måder at udnytte rummet på er ved at lukke lys ind ovenfra. Dagslys kan give dig fornemmelsen af at få en helt ny stue og er et af de vigtigste elementer, når du gerne vil have mere ud af rummet. Læs videre, hvis du vil vide hvorfor, eller hvis du allerede nu er klar til at nytænke og forvandle din stue!
Læs hele artiklen
Tilføjelse af ovenlysvinduer: Sådan finder du den rigtige løsning
Tilføjelse af ovenlysvinduer kan være lige præcis den ændring, der skal til, når du gerne vil have mere dagslys i dine rum eller tilbygning. Selvom ovenlysvinduer kan ændre ethvert rum til det bedre – og giver dig masser af fordele – er der nogle enkelte ting, du bør overveje, inden du kaster dig ud i projektet. Derfor har vi samlet oplysninger, du har brug for, når du skal i gang med at planlægge dit ovenlysprojekt.
Læs hele artiklen
Sådan lægger du et budget for din dagslysopgradering
Du kan forvandle dit hjem på en helt gennemgribende måde ved at tilføje ovenlysvinduer. Men mange tror, at det både er tidskrævende og dyrt. Derfor har vi sat os for at forklare, at det ikke er tilfældet. Det er ikke lige så dyrt og kompliceret at tilføje ovenlysvinduer, som du måske tror. Det hele handler om god planlægning og budgettering. Vi vil nu forsøge at give dig svarene på det, du behøver at vide om, hvordan du lægger et budget for projektet.
Læs hele artiklen
Få et bedre indeklima med et intelligent hjem
Fremtiden er her allerede. Vi har teknologien til at skabe mere effektive og sundere boliger, og VELUX ovenlysvinduer er en del af løsningen. Smart home-løsninger er kommet for at blive, og vi kan optimere vores levevilkår i hjemmet med ny teknologi. Ved hjælp af smartphones kan vi overvåge og styre enheder i hjemmet, og på den måde opnå sundhedsfordele på en bæredygtig måde. Men Rom blev ikke bygget på én dag, så ethvert intelligent hjem starter med at tilkoble et enkelt element, og så kan tingene udvikle sig derfra. 
Læs hele artiklen