Emil gennemrenoverede sin 160 år gamle lejlighed på Vesterbro i København og skabte en lys og åben bolig med 17 ovenlysvinduer, som VELUX rådgivere hjalp ham med at placere optimalt. Her kan han nyde sin kunstsamling, holde produktive hjemmearbejdsdage og få energi fra dagslyset, der følger hans rutine fra morgen til aften.

Da Emil Nissen overtog en 160 år gammel lejlighed på Vesterbro med et sparsomt lysindfald, var det vigtigt for ham at åbne rummet op. Han ville skabe et lyst og indbydende rum med god plads til hans samling af moderne kunst. Han besluttede sig for en gennemgribende renovering, hvor det gamle loftsrum blev åbnet op og integreret i lejligheden. I det blotlagte loft fik han monteret 17 VELUX ovenlysvinduer, hvor der før kun var to gamle vinduer. Resultatet er et unikt og moderne rum, hvor Emil nyder at opholde sig. Både når han arbejder hjemmefra, og når han slapper af i de lyse, rolige omgivelser.

Plads til kunsten

Det første, der møder dit øje, når du træder ind i Emils lejlighed, er et stort kunstværk over spisebordet – halvt kunst og halvt spisebordslampe. Det er skabt særligt til Emils lejlighed af den spanske designer Guillermo Santomà. Det næste, der springer i øjnene, er følelsen af varmt dagslys, der strømmer ind fra flere VELUX ovenlysvinduer og farver rummet. Disse to elementer – kunsten og lyset – komplementerer hinanden i hele lejlighedens åbne plan.

Emils kærlighed til kunsten blev født, da han begyndte at arbejde på et lokalt kunstmuseum som 16-årig og havde mulighed for at opleve værkerne på egen hånd uden for åbningstiden. Hans passion er kun vokset med årene, og han begyndte selv at samle på moderne kunst som 26-årig. ”Den måde, dagslyset trænger ind i lejligheden på, kombineret med den grundplan, vi valgte, giver rigtig god mening, når man vil bo sammen med sine kunstværker. I det rum, vi har fået nu, er der plads til både større og mindre værker, og du har plads til at stoppe op og nyde dem. På den måde bliver kunsten ikke overvældende. Den får en beroligende effekt, og der er plads til eftertænksomhed”, forklarer Emil.

Energi til hjemmearbejdsdage

Emil Nissen har i sit job som PR og marketing manager ofte mulighed for at arbejde hjemmefra. Efter de 17 VELUX ovenlysvinduer blev monteret i Emils lejlighed, kan han mærke, at energiniveauet får et løft, når han arbejder hjemmefra. ”Jeg kan virkelig mærke, hvor stor forskel lyset gør. Når jeg arbejder hjemme, føler jeg mig endnu mere produktiv på grund af lyset og den måde, det ændrer sig på i løbet af dagen. Det gør noget ved dit humør. Det bringer dig et særligt sted hen.”

Dagslys og kunst giver inspiration til arbejdet

Det har været vigtigt for Emil, at der ikke skulle indrettes et særskilt kontor i lejligheden. For som han siger: ”Vi er midt i København, hvor pladsen er knap, og de tilgængelige kvadratmeter skal udnyttes til noget, vi bruger hver dag.” Så når Emil arbejder hjemme, sidder han ved bordet midt i køkken-alrummet med sin computer. Faktisk føler han sig så godt tilpas i de lyse og inspirerende rammer, at han næsten kunne spare bordpladsen væk. ”Jeg kunne sidde på gulvet og arbejde, hvis det var nødvendigt. Det vigtigste er, at jeg har kunsten omkring mig og dagslyset fra VELUX ovenlysvinduerne”, siger Emil.

Optimalt lysindfald udtænkt sammen med VELUX rådgivere

Før Emil fik sin lejlighed renoveret, var han ikke sikker på, hvordan han skulle udnytte den ekstra loftsplads, han ville få adgang til. ”VELUX sendte tre folk ud for at rådgive os. Jeg ved ikke noget om tagkonstruktioner og bjælker og den slags, så det var et kæmpe privilegium at få vejledning”, siger han. VELUX rådgiverne hjalp Emil med at placere ovenlysvinduerne ud fra det planlagte layout, men også med udgangspunkt i placeringen af hans kunstværker. Størstedelen af ovenlysvinduerne blev monteret tæt på tagryggen, så det meste af det naturlige lys kommer højt ovenfra. ”Jeg er vant til, at vinduer giver et udadvendt perspektiv, men her fik lyset lov til at kigge ind, fordi vinduerne sidder så højt oppe”, siger Emil. Placeringen af vinduerne fungerer ideelt og har givet Emil en tilknytning til dagslyset, som han ikke har haft før. ”Solen blev vores bedste ven, efter ovenlysvinduerne blev monteret. Den danser gennem rummet i løbet af dagen, og det er fantastisk smukt. Lejligheden er godt placeret i forhold til lyset, så der er solskin fra om morgenen til sent på aftenen”, siger Emil.

Montering af ovenlysvinduer var som juleaften

Emil forklarer, at da planlægningsfasen var overstået, og renoveringen af lejligheden for alvor gik i gang, føltes hver dag lidt som juleaften: ”Jeg kan virkelig huske dengang, da håndværkerne skulle til at sætte vinduerne ind. Det var nærmest som juleaften. Man kom op hver dag, og så var der lige fire nye, der var blevet sat i. Det, tror jeg virkelig, var den største transformation.”

Dagslyset som fast følgesvend

Nu hvor renoveringsarbejdet er veloverstået, får dagslyset fra de højtplacerede VELUX ovenlysvinduer lejligheden til at fremstå lys og luftig, selv når det er skyet eller regner udenfor. Det har haft en positiv indvirkning på Emils hverdagsliv. I takt med, at dagen skrider frem, bevæger lyset sig også gennem lejligheden og synkroniseres med Emils daglige rutiner. ”Jeg er så heldig, at solen kommer ind i køkkenet om morgenen. Så det er det, jeg vågner til. Når jeg står op og laver morgenmad, har jeg følelsen af varme, og at dagen begynder. I takt med at dagen går, bevæger lyset sig også. Det går fra køkkenet, til spisebordet og til sofaen senere hen.”

Dagslyset styrker det mentale helbred

Renoveringen af Emils lejlighed var som udgangspunkt et æstetisk projekt. Hans kunstsamling skulle tage sig bedst muligt ud, og der skulle være et flot lysindfald hele dagen. Men Emil har også konstateret, at skønheden ved den lyse og åbne lejlighed går hånd i hånd med hans indre velvære. ”Det er ret fantastisk at have de der dage hjemme, hvor du oplever lejligheden og oplever lyset. Især i Norden, hvor det begynder at blive mørkere og mørkere, når efteråret og vinteren kommer, var det vigtigt, at vi ikke følte, at vi fik en vinterdepression, men at vi faktisk blev hevet op af den bolig, vi havde.”

For Emil har den gennemgribende renovering af den gamle lejlighed virkelig båret frugt. Den åbne plan, de 17 ovenlysvinduer, dagslyset, den alsidige kunstsamling og det tætte samarbejde med VELUX rådgiverne har i samklang skabt et harmonisk rum, hvor der er rart at være – både for krop og sjæl.

Vigtigste pointer:

  • Hvis du har kunstværker, møbler eller andet interiør, som skal stå tydeligere frem i din bolig, kan strategisk placerede VELUX ovenlysvinduer være en stor hjælp.
  • Dagslys fra VELUX ovenlysvinduer kan øge din produktivitet, når du arbejder hjemmefra.
  • VELUX designrådgivere kan give konkret input til, hvilke ovenlysvinduer du skal vælge, og hvor de skal placeres.

”Jeg kan virkelig mærke, hvor stor forskel lyset gør. Det gør noget ved dit humør. Det bringer dig et særligt sted hen.”

Relevante artikler