Hvad er den største forskel på ovenlysvinduer og facadevinduer?

Hvis du vil renovere dit hus, overvejer du sandsynligvis også, hvordan dagslyset får de bedste vilkår i dit hjem. I betragtning af, hvor godt det naturlige dagslys er for os, er det indlysende, at det både er en stor og en svær beslutning at træffe. Til syvende og sidst handler valget om vinduer, deres placering og deres størrelse. Almindelige vinduer sidder som bekendt i facaden, mens ovenlysvinduer bringer dagslyset ind i dit hjem gennem taget. Netop ovenlysvinduernes placering mod himlen giver dem visse fordele, som facadevinduer ikke kan hamle op med. I takt med at solen bevæger sig hen over himlen i løbet af dagen, vil et værelse udelukkende med facadevinduer med al sandsynlig kun opnå et større indfald af dagslys i afmålte perioder. Ovenlysvinduer har derimod en ideel placering, der giver et optimalt lysindfald i rummet det meste af dagen, da de vender opad og derfor vil have langt bedre muligheder for at fylde dit hjem med naturligt lys.

Oplev fordelene ved ovenlysvinduer

Det kan måske virke uoverskueligt, at der skal hul i dit tag for kunne montere ovenlysvinduer, men omvendt vil du uden tvivl få glæde af det færdige resultat i mange år fremover. Her kan du læse om nogle af de mange fordele ved at lukke naturligt lys ind gennem ovenlysvinduer.

Få mere dagslys gennem ovenlysvinduer end med traditionelle facadevinduer

Et ovenlysvindue giver dig mere end dobbelt så meget dagslys som et facadevindue i samme størrelse, mens ovenlys i flade tage kan lukke op til tre gange så meget lys ind. Derudover hjælper ovenlysvinduer dagslyset til at trænge dybere ind i dine rum og udjævner de kontraster i lyset, der ellers typisk vil være, hvis facadevinduer er eneste naturlige lyskilde.

Skab et sundere indeklima

Renovering eller fornyelse af dit hjem giver dig en glimrende mulighed for at skabe et sundere indeklima. Ovenlysvinduer giver dig mulighed for at lufte ordentligt ud i dit hjem, så du får en god indendørs luftkvalitet. Den øgede mængde af naturligt lys vil desuden påvirke både din krop og dit sind på en positiv måde.

Vigtigt at huske
  • Ovenlysvinduer har en ideel placering, da de vender opad og derfor vil have langt bedre muligheder for at fylde dit hjem med naturligt lys.
  • En af de vigtigste fordele ved ovenlysvinduer er, at de giver dig effektiv, naturlig ventilation.
  • Det er muligt at kombinere ovenlysvinduer og facadevinduer på mange forskellige måder, der til sammen giver dig optimale dagslysforhold i din bolig.

Giv dit hjem nyt liv med ovenlysvinduer

Det er en stor opgave at ændre boligens udseende. Derfor kan det være en god idé at modernisere dit hjem med ovenlysvinduer, når du allerede er i gang med en renovering. Heldigvis vil ovenlysvinduerne gøre en stor forskel for både rummenes udtryk og dit indeklima, som du kan nyde i mange år fremover.

Vælg en vinduesløsning, der passer til dine behov

Når du vælger dine nye vinduer, er det vigtigste, at du rammer en balance, der passer til dine behov. Selvom ovenlysvinduer i sig selv byder på utrolig mange fordele, er det værd at overveje at kombinere dem med facadevinduer for at lukke endnu mere lys ind.

"Et ovenlysvindue giver dig over dobbelt så meget lys som et facadevindue i samme størrelse, mens ovenlys til flade tage kan lukke op til tre gange så meget lys ind."

Sådan kombinerer du facadevinduer og ovenlysvinduer

Du kan få en optimal udsigt og dagslysfordeling ved at kombinere facade- og ovenlysvinduer. Sådan gør du:

  • Hvis du har et fladt tag, vil en kombination af facadevinduer og fladtagsvinduer med sikkerhed lukke endnu mere dagslys ind i dit hjem. VELUX ovenlys til flade tage fylder straks dine rum med dejligt lys – helt ud i de kroge, der før lå mørke hen.
  • Få det bedste ud af ethvert rum ved at kombinere facadevinduer med VELUX 3i1 ovenlysvinduer. Den nye ovenlysløsning med tre vinduesrammer i én karm vil forvandle dine yndlingssteder med magisk dagslys.
  • Fremhæv dit hjems unikke design ved at sammensætte VELUX ovenlysvinduer i kombination med hinanden. Har du et skråt tag, der går helt ned til gulvet i din overetage, kan du overveje et fast underelement i forlængelse af dit VELUX ovenlysvindue. Det vil give endnu dagslys og udsigt til omgivelserne for de mindste i familien.

Find en VELUX dagslysrådgiver

I VELUX er vi meget stolte af vores produkter. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at finde en kompetent håndværker, så du får den ovenlysløsning, du drømmer om. VELUX dagslysrådgivere har gennemført kurser og undervisning, som garanterer dig en kvalitetsmontering af dine ovenlysvinduer. De har opdateret viden om vores produkter, dagslys og værdien af et sundt indeklima.

Find en håndværker

Læs relaterede artikler

Guide: Alt du skal vide om ovenlysvinduer for at vælge de helt rigtige
Når der kommer dagslys fra oven, kan det fuldstændig forvandle dit rums udseende og stemning. Næsten alle rum kan drage fordel af ovenlysvinduer. Se, hvordan du styrer udenom de almindelige misforståelser om ovenlysvinduer, og hvordan du kan få dagslysets magi ind i dit hus.
Læs hele artiklen
Tilføjelse af ovenlysvinduer: Sådan finder du den rigtige løsning
Tilføjelse af ovenlysvinduer kan være lige præcis den ændring, der skal til, når du gerne vil have mere dagslys i dine rum eller tilbygning. Selvom ovenlysvinduer kan ændre ethvert rum til det bedre – og giver dig masser af fordele – er der nogle enkelte ting, du bør overveje, inden du kaster dig ud i projektet. Derfor har vi samlet oplysninger, du har brug for, når du skal i gang med at planlægge dit ovenlysprojekt.
Læs hele artiklen
Sådan gør du dit hjem mere energieffektivt
Der findes mange gode grunde til at gøre sit hjem mere energieffektivt. Lige fra at mindske energiforbruget og spare penge til at sænke CO2-aftrykket. Du får også et mere behageligt indeklima, da dit hjem nemmere holder bedre på varmen om vinteren og forbliver svalt om sommeren. Der er meget, du selv kan gøre. Det kan være omfattende tiltag som at forbedre isoleringen og udskifte vinduerne, men også små ændringer i dine vaner kan reducere energiforbruget. Læs videre, og få gode idéer til, hvordan du kan gøre dit hjem mere energieffektivt.
Læs hele artiklen
Har du planer om at renovere dit hjem? Læs vores vejledning i, hvordan du finder en håndværker 
Overvejer du at renovere dit hjem, og er du usikker på, hvordan du finder de rigtige håndværkere, som kan følge projektet til dørs? Alt efter hvor omfattende dit projekt er, kan du få brug for én håndværker eller et helt team. Det vigtigste er, at du har tillid til dem, som skal skabe dit drømmehjem.
Læs hele artiklen
Alt du har brug for at vide om ovenlys til flade tage
Bor du i et hus med fladt tag? Vil du have mere lys ind i boligen? Så vil du få glæde af ovenlys til flade tage. Fladtagsvinduer og ovenlyskupler får dagslyset til at trænge længere ind i hjemmet og skaber smukke, lyse rum. Ved du, hvordan du finder det rigtige fladtagsprodukt til dit hjem? Hvis du er tvivl, kan vi gennemgå et par ting, som du skal overveje, før du vælger ovenlys til dit flade tag.
Læs hele artiklen