Tilføjelse af ovenlysvinduer: Sådan finder du den rigtige løsning

Tilføjelse af ovenlysvinduer kan være lige præcis den ændring, der skal til, når du gerne vil have mere dagslys i dine rum eller tilbygning. Selvom ovenlysvinduer kan ændre ethvert rum til det bedre – og giver dig masser af fordele – er der nogle enkelte ting, du bør overveje, inden du kaster dig ud i projektet. Derfor har vi samlet oplysninger, du har brug for, når du skal i gang med at planlægge dit ovenlysprojekt.

Find ud af, hvilken type ovenlysvindue du gerne vil have

Der findes flere varianter af ovenlysvinduer, som kan gøre underværker for dit hjem ved at fylde det med naturligt lys. Her er nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig, inden håndværkeren trækker i arbejdstøjet:

Størrelse:

Overvej, hvilken størrelse dine ovenlysvinduer skal have. Vinduets størrelse har stor betydning for den mængde lys, der lukkes ind i rummet. VELUX tilbyder en lang række produkter i mange forskellige størrelser, så du helt sikkert kan finde ovenlysvinduer, der passer til netop dit hus.

Betjening:

Vil du gerne have manuelle eller fjernbetjente ovenlysvinduer? Det er helt op til dig. Hvis vinduerne placeres uden for rækkevidde, eller du ganske enkelt ønsker dig større komfort, så er fjernbetjente ovenlysvinduer svaret. Du kan nemt åbne og lukke det via den tilhørende vægkontakt, og de automatiske regnsensorer lukker endda ovenlysvinduerne, når de første regndråber falder!

Rummets formål:

Hvad er rummets vigtigste formål: hjemmekontor, legeområde til børnene, yogarum, læserum eller noget andet? Tænk over, hvad rummet skal bruges til, og hvad der passer bedst til dit hjem. Et hjemmekontor eller læserum kræver et højt dagslysniveau, mens fritidsaktiviteter som yoga eller meditation kræver mindre lys.

 

Vigtigt at huske
  • Tænk på rummets formål, og overvej desuden, hvilken størrelse dine ovenlysvinduer skal have, da dette har stor betydning for den mængde dagslys, der bliver lukket ind i rummet. Hvor meget lys har du brug for i rummet?
  • Det er en god idé at udstyre dine ovenlysvinduer i syd- og vestvendte rum med udvendig solafskærmning, så du kan blokere solens stråler på varme dage.
  • Når du har besluttet dig for en ovenlysløsning, bør du for en god ordens skyld sikre dig, at du overholder gældende Bygningsreglement, samt har tilstrækkelig information om servitutter og lokalplaner i dit område.

Orientering mod verdenshjørnerne

Når du har besluttet dig for nye ovenlysvinduer, bør du overveje, hvilken retning lyset kommer fra, og hvilken stemning du gerne vil skabe.

Nordvendt:

Rum, der vender mod nord, får ikke direkte dagslys, hvilket skaber et nedtonet, naturligt lys i dit rum. Husk, at ovenlysvinduer lukker markant mere dagslys ind end facadevinduer i nordvendte rum.

Sydvendt:

Rum, der vender mod syd, fyldes med et varmt lys hele dagen. Om sommeren, navnlig ved middagstid, bliver lyset meget skarpt, så det er en god idé at overveje lysdæmpende gardiner eller varmeblokerende solafskærmning, hvis du får monteret ovenlysvinduer i et sydvendt rum

Østvendt:

Dette rum er perfekt til rigtige morgenmennesker. Du kommer til at starte dagen med klare, varme solstråler. Rummet vil være lysest tidligt om morgenen. Om vinteren får du med ovenlysvinduer mest muligt ud af årstidens begrænsede lysindfald.

Vestvendt:

Denne retning lukker aftenlyset ind til dig, hvilket kan være helt magisk om sommeren. I vestvendte rum får du mest muligt lys, når du nærmer dig de sene eftermiddagstimer.

"Tilføjelse af ovenlysvinduer kan være lige præcis den ændring, der skal til, når du gerne vil have mere lys i dit rum eller din tilbygning. Selvom ovenlysvinduer kan ændre ethvert rum til det bedre, er der nogle enkelte ting, du bør overveje, inden du går i gang."

Byggetilladelse eller ej

Det vil under normale omstændigheder ikke være nødvendigt at indhente byggetilladelse til at montere ovenlysvinduer, men der kan være undtagelser, servitutter på din bolig eller lokalplaner, som kan have indflydelse på dit projekt. Derudover skal dit projekt naturligvis overholde gældende Bygningsreglement – fx krav om redningsåbning i opholdsrum. Et godt sted at hente mere information er bygogmiljoe.dk

Find en VELUX dagslysrådgiver

I VELUX er vi meget stolte af vores produkter. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at finde en kompetent håndværker, så du får den ovenlysløsning, du drømmer om. VELUX dagslysrådgivere har gennemført kurser og undervisning, som garanterer dig en kvalitetsmontering af dine ovenlysvinduer. De har opdateret viden om vores produkter, dagslys og værdien af et sundt indeklima.

Find en håndværker

Læs relaterede artikler

Forkerte antagelser om ovenlysvinduer
Lad ikke forkerte antagelser om ovenlysvinduer afholde dig fra at have et hjem, der er badet i naturligt dagslys. Der er ingen gode grunde til ikke at lukke dagslys og frisk luft ind i dit hus gennem taget. Det er den optimale løsning, når du vil forbedre indeklimaet, forvandle rummet, bringe farverne i din indretning til live og opnå forbindelse til verden udenfor. Vi har samlet nogle af de mest udbredte misforståelser om ovenlysvinduer og forklaret, hvordan du uden bekymringer kan lade ovenlysvinduer indgå i dit renoveringsprojekt.
Læs hele artiklen
Guide: Alt du skal vide om ovenlysvinduer for at vælge de helt rigtige
Når der kommer dagslys fra oven, kan det fuldstændig forvandle dit rums udseende og stemning. Næsten alle rum kan drage fordel af ovenlysvinduer. Se, hvordan du styrer udenom de almindelige misforståelser om ovenlysvinduer, og hvordan du kan få dagslysets magi ind i dit hus.
Læs hele artiklen
Har du planer om at renovere dit hjem? Læs vores vejledning i, hvordan du finder en håndværker 
Overvejer du at renovere dit hjem, og er du usikker på, hvordan du finder de rigtige håndværkere, som kan følge projektet til dørs? Alt efter hvor omfattende dit projekt er, kan du få brug for én håndværker eller et helt team. Det vigtigste er, at du har tillid til dem, som skal skabe dit drømmehjem.
Læs hele artiklen
Sådan får du et mere energivenligt hus
Inden du går i gang med renovere din bolig, er det vigtigt at undersøge dit hjems energieffektivitet. Når du investerer i energieffektive produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.
Læs hele artiklen
Vil du montere et ovenlysvindue? Her er 8 trin, der forklarer indbygningen
Ovenlysvinduer er et oplagt valg, når du vil have mere dagslys i dit hjem. Ved at lukke mere lys ind kan du omdanne uudnyttede loftsrum eller underbelyste kvadratmeter til smukke, brugbare rum. Det er en udbredt misforståelse, at det er et kompliceret og dyrt projekt at montere ovenlysvinduer. Lad os imødekomme bekymringen ved at se på, hvordan et ovenlysvindue monteres i det skrå tag.
Læs hele artiklen