Skab et sundt indeklima med smart home-enheder

Verden har virkelig taget smart home-enheder til sig – alt fra elpærer og køleskabe til dørklokker med kamera. Men vidste du, at smart home-teknologi også kan gøre dit hjem til et sundere sted at opholde sig? Vores smart home-produkter kan hjælpe dig med at styre niveauet af dagslys, regulere rumtemperaturen og sikre, at dit hus er veludluftet. Alle disse elementer bidrager til at skabe et sundere indeklima. I denne artikel ser vi på vigtigheden af et sundt indeklima og tre smart home-produkter, du bør overveje i din bolig.
Vigtigt at huske
  • Smart home-enheder kan hjælpe dig med at ventilere dit hjem, regulere temperaturen og skabe et sundt indeklima.
  • AirBird® er en smart home-enhed, der løbende måler CO2-niveauet, temperaturen og luftfugtigheden. Den pipper og blinker blødt, når der skal gøres noget for at forbedre luftkvaliteten.
  • VELUX Active overvåger løbende temperatur, luftfugtighed og CO2-niveau i dit hjem og åbner eller lukker dine fjernbetjente ovenlysvinduer, gardiner og solafskærmning for at skabe et sundere indeklima i boligen.

Hvad er et sundt indeklima?

Du ved sikkert allerede, hvordan et usundt indeklima føles. Tung, indelukket luft. Mørke rum med kuldetræk. Ubehagelige lugte. Rum, der er for varme eller for kolde.

Dårlig indendørs luftkvalitet og dårligt ventilerede rum kan have en negativ indvirkning på helbredet. Det kan medføre hovedpine, træthed, dårlig koncentration og øget risiko for astma, allergi og luftvejsproblemer. Tør luft kan irritere øjnene og huden, og for høj luftfugtighed kan skabe fugt og svamp, der kan medføre allergiske reaktioner og irritation i øjne, næse og hals.

I modsætning hertil kan et sundt indeklima beskrives på denne måde. Luk øjnene og forestil dig, at du står udenfor i en rolig have på en mild dansk sommerdag. Den følelse er værd at stræbe efter i dit indeklima, uanset om du arbejder hårdt eller bare slapper af. De vigtige komponenter i et sundt indeklima er:

Masser af dagslys

Mennesker har brug for dagslys! Det er et naturligt antidepressivt middel og hjælper med at holde vores døgnrytme på sporet, så vi kan slappe ordentligt af. Når man får nok dagslys, giver det mere energi, mindre spænding i øjnene og øget immunitet over for sygdom og infektion. er veludluftet. Alle disse elementer kan skabe et sundere indeklima.

Frisk luft og god ventilation

God ventilation og masser af frisk luft hjælper med at styre luftfugtigheden, reducerer allergener og forhindrer hovedpine og træthed. Frisk luft kan også få os til at føle os mere vågne og i kontakt med verden udenfor.

Hvorfor er det så vigtigt at have et sundt indeklima?

Undersøgelser viser, at vi i den vestlige verden bruger 90 % af vores tid indendørs. For mange er hjemmet ikke kun et sted, hvor vi sover, spiser og slapper af – det er også der, vi arbejder og studerer. Vi bruger så meget tid i disse multifunktionsrum, og det er vigtigt, at indeklimaet er sundt, så vi kan være glade, sunde og produktive.

Smart home-enheder, der giver et sundere hjem

Nogle gange er vi ikke opmærksomme på, at indeklimaet ikke er optimalt, før vi mærker de negative effekter – fx hvis vi mister koncentrationen eller får hovedpine. Med smart home-enheder kan du slippe for gætværk, når du skal skabe et godt indeklima, uanset tidspunktet på dagen. Her er nogle af de bedste enheder…

AirBird®

For mange år siden blev gule kanariefugle sendt ned i kulminer for at advare minearbejdere om giftige gasudslip. Det var inspirationen bag AirBird®, en smart home-enhed, der måler luftkvaliteten indendørs og blev udviklet i samarbejde med VELUX Gruppen, Leapcraft og GXN. Den måler CO2, temperatur og luftfugtighed med nogle minutters mellemrum. Når CO2-niveauet er for højt, laver AirBird® en pippelyd og blinker blødt med lyset for at indikere, at det er tid til at forbedre luftkvaliteten, fx. ved at åbne vinduerne for at lukke frisk luft ind. Den pipper en anden lyd, når luftkvaliteten er tilbage på et normalt niveau. AirBird® er batteridrevet og klar til brug, så snart du tager den ud af æsken. Den er både elegant og smart med det flotte design, der minder om en japansk origamifugl.

Læs mere om AirBird® på www.getairbird.com.

VELUX ACTIVE

Forestil dig at vågne op til naturligt lys i stedet for en bippende alarm eller komme hjem til et dejligt veludluftet rum efter en lang dag på arbejde. Det er bare nogle af de områder, hvor den intelligente indeklimakontrol VELUX ACTIVE kan hjælpe med at gøre dit hjem mere komfortabelt.

VELUX ACTIVE er nem at installere og forbindes med dine solcelledrevne eller elektriske VELUX ovenlysvinduer, gardiner og solafskærmning. Der følger en brugervenlig smartphone-app med, som du kan bruge til at styre indeklimaet i dit hjem, uanset hvor du befinder dig. Den intelligente sensor overvåger temperaturen, fugtigheden og CO2-niveauet og styrer dine tilsluttede produkter automatisk, når niveauerne enten er for høje eller lave, ved fx at åbne vinduerne og rulle solafskærmning for på en varm dag eller lukke vinduerne, når der er udsigt til regn. Udover sensorer benytter systemet sig nemlig også af vejrdata.

Du kan manuelt styre de tilsluttede produkter via appen og oprette tilpassede tidsplaner. VELUX ACTIVE kan integreres med smarthøjttalere, så du nemt kan rulle gardinerne ned med et hurtigt "Hej Siri!"

Få flere oplysninger om VELUX ACTIVE.

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor

Få et sundt indeklima med Netatmo smart indoor air quality monitor. Denne intelligente enhed til hjemmet måler luftkvaliteten, støjniveauet, luftfugtigheden og temperaturen og sender underretninger om potentielle problemer til din telefon. Den giver dig også forslag til, hvordan du kan løse problemerne. Din monitor hjælper dig med at lave de ønskede justeringer – uanset om du vil holde øje med CO2-niveauet for at undgå hovedpine, optimere støjniveauet for at få en god nats søvn eller skabe den rigtige luftfugtighed.

Netatmo smart indoor air quality monitor har et elegant cylindrisk design, så den ser flot ud i ethvert hjem.

Få flere oplysninger om denne smart home-enhed på https://www.netatmo.com/el-gr/aircare/homecoach

Vigtigt at huske

1. Smart home-enheder kan hjælpe dig med at ventilere dit hjem, regulere temperaturen og skabe et sundt indeklima.

2. AirBird® er en smart home-enhed, der løbende måler CO2-niveauet, temperaturen og luftfugtigheden. Den pipper og blinker blødt, når der skal gøres noget for at forbedre luftkvaliteten.

3. VELUX Active overvåger løbende temperatur, luftfugtighed og CO2-niveau i dit hjem og åbner eller lukker dine fjernbetjente ovenlysvinduer, gardiner og solafskærmning for at skabe et sundere indeklima i boligen.

Smart home-enheder kan hjælpe dig med at styre niveauet af dagslys, regulere rumtemperaturen og sikre, at dit hus er veludluftet. Alle disse elementer kan skabe et sundere indeklima.

Forfatter

VELUX Editorial team

Del

Kilder

https://getairbird.com

https://www.netatmo.com/el-gr/aircare/homecoach

Læs relaterede artikler

Vil du montere et ovenlysvindue? Her er 8 trin, der forklarer indbygningen
Ovenlysvinduer er et oplagt valg, når du vil have mere dagslys i dit hjem. Ved at lukke mere lys ind kan du omdanne uudnyttede loftsrum eller underbelyste kvadratmeter til smukke, brugbare rum. Det er en udbredt misforståelse, at det er et kompliceret og dyrt projekt at montere ovenlysvinduer. Lad os imødekomme bekymringen ved at se på, hvordan et ovenlysvindue monteres i det skrå tag.
Læs hele artiklen
Sådan får du et mere energivenligt hus
Inden du går i gang med renovere din bolig, er det vigtigt at undersøge dit hjems energieffektivitet. Når du investerer i energieffektive produkter såsom ovenlysvinduer, kan du spare både energi og penge i det lange løb.
Læs hele artiklen
Har du planer om at renovere dit hjem? Læs vores vejledning i, hvordan du finder en håndværker 
Overvejer du at renovere dit hjem, og er du usikker på, hvordan du finder de rigtige håndværkere, som kan følge projektet til dørs? Alt efter hvor omfattende dit projekt er, kan du få brug for én håndværker eller et helt team. Det vigtigste er, at du har tillid til dem, som skal skabe dit drømmehjem.
Læs hele artiklen
Hvad er den største forskel på ovenlysvinduer og facadevinduer?
Hvis du vil renovere dit hus, overvejer du sandsynligvis også, hvordan dagslyset får de bedste vilkår i dit hjem. I betragtning af, hvor godt det naturlige dagslys er for os, er det indlysende, at det både er en stor og en svær beslutning at træffe. Til syvende og sidst handler valget om vinduer, deres placering og deres størrelse. Almindelige vinduer sidder som bekendt i facaden, mens ovenlysvinduer bringer dagslyset ind i dit hjem gennem taget. Netop ovenlysvinduernes placering mod himlen giver dem visse fordele, som facadevinduer ikke kan hamle op med. I takt med at solen bevæger sig hen over himlen i løbet af dagen, vil et værelse udelukkende med facadevinduer med al sandsynlig kun opnå et større indfald af dagslys i afmålte perioder. Ovenlysvinduer har derimod en ideel placering, der giver et optimalt lysindfald i rummet det meste af dagen, da de vender opad og derfor vil have langt bedre muligheder for at fylde dit hjem med naturligt lys.
Læs hele artiklen
Guide: Alt du skal vide om ovenlysvinduer for at vælge de helt rigtige
Når der kommer dagslys fra oven, kan det fuldstændig forvandle dit rums udseende og stemning. Næsten alle rum kan drage fordel af ovenlysvinduer. Se, hvordan du styrer udenom de almindelige misforståelser om ovenlysvinduer, og hvordan du kan få dagslysets magi ind i dit hus.
Læs hele artiklen