Skab et sundt indeklima med smart home-enheder

Verden har virkelig taget smart home-enheder til sig – alt fra elpærer og køleskabe til dørklokker med kamera. Men vidste du, at smart home-teknologi også kan gøre dit hjem til et sundere sted at opholde sig? Vores smart home-produkter kan hjælpe dig med at styre niveauet af dagslys, regulere rumtemperaturen og sikre, at dit hus er veludluftet. Alle disse elementer bidrager til at skabe et sundere indeklima. I denne artikel ser vi på vigtigheden af et sundt indeklima og tre smart home-produkter, du bør overveje i din bolig.

Hvad er et sundt indeklima?

Du ved sikkert allerede, hvordan et usundt indeklima føles. Tung, indelukket luft. Mørke rum med kuldetræk. Ubehagelige lugte. Rum, der er for varme eller for kolde.

Dårlig indendørs luftkvalitet og dårligt ventilerede rum kan have en negativ indvirkning på helbredet. Det kan medføre hovedpine, træthed, dårlig koncentration og øget risiko for astma, allergi og luftvejsproblemer. Tør luft kan irritere øjnene og huden, og for høj luftfugtighed kan skabe fugt og svamp, der kan medføre allergiske reaktioner og irritation i øjne, næse og hals.

I modsætning hertil kan et sundt indeklima beskrives på denne måde. Luk øjnene og forestil dig, at du står udenfor i en rolig have på en mild dansk sommerdag. Den følelse er værd at stræbe efter i dit indeklima, uanset om du arbejder hårdt eller bare slapper af. De vigtige komponenter i et sundt indeklima er:

Masser af dagslys

Mennesker har brug for dagslys! Det er et naturligt antidepressivt middel og hjælper med at holde vores døgnrytme på sporet, så vi kan slappe ordentligt af. Når man får nok dagslys, giver det mere energi, mindre spænding i øjnene og øget immunitet over for sygdom og infektion. er veludluftet. Alle disse elementer kan skabe et sundere indeklima.

Vigtigt at huske
  • Smart home-enheder kan hjælpe dig med at ventilere dit hjem, regulere temperaturen og skabe et sundt indeklima.
  • AirBird® er en smart home-enhed, der løbende måler CO2-niveauet, temperaturen og luftfugtigheden. Den pipper og blinker blødt, når der skal gøres noget for at forbedre luftkvaliteten.
  • VELUX Active overvåger løbende temperatur, luftfugtighed og CO2-niveau i dit hjem og åbner eller lukker dine fjernbetjente ovenlysvinduer, gardiner og solafskærmning for at skabe et sundere indeklima i boligen.

Frisk luft og god ventilation

God ventilation og masser af frisk luft hjælper med at styre luftfugtigheden, reducerer allergener og forhindrer hovedpine og træthed. Frisk luft kan også få os til at føle os mere vågne og i kontakt med verden udenfor.

Hvorfor er det så vigtigt at have et sundt indeklima?

Undersøgelser viser, at vi i den vestlige verden bruger 90 % af vores tid indendørs. For mange er hjemmet ikke kun et sted, hvor vi sover, spiser og slapper af – det er også der, vi arbejder og studerer. Vi bruger så meget tid i disse multifunktionsrum, og det er vigtigt, at indeklimaet er sundt, så vi kan være glade, sunde og produktive.

Smart home-enheder, der giver et sundere hjem

Nogle gange er vi ikke opmærksomme på, at indeklimaet ikke er optimalt, før vi mærker de negative effekter – fx hvis vi mister koncentrationen eller får hovedpine. Med smart home-enheder kan du slippe for gætværk, når du skal skabe et godt indeklima, uanset tidspunktet på dagen. Her er nogle af de bedste enheder…

 

“Smart home-enheder kan hjælpe dig med at styre niveauet af dagslys, regulere rumtemperaturen og sikre, at dit hus er veludluftet. Alle disse elementer kan skabe et sundere indeklima.“

AirBird®

For mange år siden blev gule kanariefugle sendt ned i kulminer for at advare minearbejdere om giftige gasudslip. Det var inspirationen bag AirBird®, en smart home-enhed, der måler luftkvaliteten indendørs og blev udviklet i samarbejde med VELUX Gruppen, Leapcraft og GXN. Den måler CO2, temperatur og luftfugtighed med nogle minutters mellemrum. Når CO2-niveauet er for højt, laver AirBird® en pippelyd og blinker blødt med lyset for at indikere, at det er tid til at forbedre luftkvaliteten, fx. ved at åbne vinduerne for at lukke frisk luft ind. Den pipper en anden lyd, når luftkvaliteten er tilbage på et normalt niveau. AirBird® er batteridrevet og klar til brug, så snart du tager den ud af æsken. Den er både elegant og smart med det flotte design, der minder om en japansk origamifugl.

Læs mere om AirBird® på www.getairbird.com.

VELUX ACTIVE

Forestil dig at vågne op til naturligt lys i stedet for en bippende alarm eller komme hjem til et dejligt veludluftet rum efter en lang dag på arbejde. Det er bare nogle af de områder, hvor den intelligente indeklimakontrol VELUX ACTIVE kan hjælpe med at gøre dit hjem mere komfortabelt.

VELUX ACTIVE er nem at installere og forbindes med dine solcelledrevne eller elektriske VELUX ovenlysvinduer, gardiner og solafskærmning. Der følger en brugervenlig smartphone-app med, som du kan bruge til at styre indeklimaet i dit hjem, uanset hvor du befinder dig. Den intelligente sensor overvåger temperaturen, fugtigheden og CO2-niveauet og styrer dine tilsluttede produkter automatisk, når niveauerne enten er for høje eller lave, ved fx at åbne vinduerne og rulle solafskærmning for på en varm dag eller lukke vinduerne, når der er udsigt til regn. Udover sensorer benytter systemet sig nemlig også af vejrdata.

Du kan manuelt styre de tilsluttede produkter via appen og oprette tilpassede tidsplaner. VELUX ACTIVE kan integreres med smarthøjttalere, så du nemt kan rulle gardinerne ned med et hurtigt "Hej Siri!"

Få flere oplysninger om VELUX ACTIVE.

Læs relaterede artikler