Kondens og ovenlysvindue

Kondens er normalt mere synlig på ovenlysvinduer og fladtagsvinduer, fordi den varme, fugtige luft stiger op til loftet. Vi skaber en højere luftfugtighed omkring os, når vi trækker vejret, sveder, laver mad, gør rent og tager brusebad. Og den højere luftfugtighed skaber kondens, der bliver til vanddråber på vinduerne.

Dette skal du holde øje med

Dug på indersiden af dine vinduer kan være det første advarselstegn på, at luften er for fugtig et eller andet sted i din bolig. Selvom din bolig ikke føles fugtig, kan den overskydende fugt gøre skade på steder, hvor du ikke ser det.

Du kan også holde øje med:

 • Skimmel på vægge, vinduestætningslister og fodpaneler
 • Maling, der skaller eller danner bobler
 • Skader på lofts- og vægisolering
 • Skader på gulvfliser og møbler
 • Råd i trækonstruktionen mellem ydervæggene
Undgå for meget fugt – hjælp din bolig med at ånde
Der dannes oftere kondens i køligt vejr. Dette skyldes, at der er en større temperaturforskel mellem den varme indeluft og den kolde udeluft. Du kan forebygge kondensdannelse ved at begrænse mængden af vanddamp i din bolig, især om vinteren. Din bolig skal kunne ånde for at forebygge kondens.
Condensation woman ventilation

Der er flere ting, du kan gøre for at skabe ventilation i din bolig:

 • Åbn et vindue i hvert rum i nogle få minutter to til tre gange dagligt for at skabe luftcirkulation
 • Træk gardinerne fra, og rul rullegardinerne op, så den varme luft kan cirkulere tæt på ruden
 • Tag kortere brusebade for at begrænse dannelsen af fugt inden døre
 • Læg låg på dine gryder, når du laver mad, for at holde vanddampen inde
 • Hold dine ventilationskanaler i loftet åbne, så den varme luft kan slippe ud
 • Tænd for dine udsugningsventilatorer i køkken og badeværelse for at fjerne varm, fugtig luft
 • Tænd for dine loftsventilatorer for at forhindre den varme luft i at stige op til loftet. Dette forebygger kondensdannelse på ovenlysvinduer og ovenlys
 • Sørg for, at din tørretumbler og dine gasapparater ventilerer den fugtige luft ud af boligen

Undgå, at vandet kondenserer

Hvis du tager de rette forholdsregler, men stadig oplever kondensdannelse på dine vinduer, kan det være lettere at fjerne den uønskede fugt ved hjælp af ventilation eller vinduer, der er bedre isoleret.

 • Monter isolerede vinduer med tolagsruder og døre med energieffektive ruder, der har lav emissivitet. Dette hjælper med at holde de indvendige ruder varme.
 • Monter ventilationsåbninger under dine vinduer for at hjælpe med at holde den indvendige rude varm.
 • Anvend et affugtningsapparat i vintermånederne og i fugtigt vejr.
Stop overskydende fugt

.

Sådan kan montering af ovenlysvinduer hjælpe dig
Ventilation kan hurtigt og effektivt fjerne kondens. Derfor fremstiller VELUX ovenlysvinduer med en række eksklusive funktioner, der kan hjælpe din bolig med at ånde.

De kan nemt åbnes

VELUX ovenlysvinduer kan åbnes manuelt eller ved hjælp af elektrisk betjening, så den varme, fugtige luft i din bolig kan slippe ud.

En træramme og -karm giver isolering

Alle VELUX ovenlysvinduer er fremstillet af kvalitetstræ. I modsætning til metal eller vinyl er træ et fremragende naturligt isoleringsmateriale, fordi det ikke er varmeledende.

Energieffektiv rude

VELUX ovenlysvinduer fås med isoleringsruder, der har lav emissivitet. Den lave emissivitet holder den indvendige rude varmere og mindsker risikoen for kondensdannelse.

Tips til vedligeholdelse

Inden de forlader fabrikken, bliver alle VELUX ovenlysvinduer behandlet med vandbaseret svampemiddel og bakteriedræbende middel. Efter monteringen bør de med jævne mellemrum påføres yderligere lag maling eller lak af god kvalitet. Hvis der derimod har været problemer med kondens, kan der forekomme misfarvning og skimmeldannelse, og selvom dette ikke påvirker træets styrke, kan det give et grimt udseende.
Fjernelse af skimmel på træet
Hvis der dannes skimmel på en vindueskarm, der er lavet af træ, er det tegn på, at der er problemer med for meget vanddamp i luften og for lidt ventilation. Udover at give et grimt udseende kan skimmel forårsage skade på træet. Skimmel indeholder også sporer, der kan trænge ind i din krop og resultere i ubehag og helbredsproblemer. Derfor er det afgørende, at du fjerner skimmelen, hvis du ønsker et sundt indeklima og vindueskarme, der holder i mange år. Følg disse nemme trin for at slippe af med skimmel.

Trin 1

Skimmel skal dræbes med et steriliseringsmiddel. Skrab eventuel overfladeskimmel af, og rengør derefter området med en opløsning, der består af én del husholdningsblegemiddel fortyndet i 10 dele vand.

Trin 2

Skyl grundigt med rent vand. Når træet er helt tørt, skal det slibes med mellemgroft sandpapir. Gentag trin 1 og 2, indtil skimmelen er væk.

Trin 3

Til sidst behandler du træet med et patenteret klart træbeskyttelsesmiddel, hvorefter du overfladebehandler det med maling eller lak efter eget ønske.
Sådan bruger du dine ovenlysvinduer om vinteren
I snevejr skal ventilationsklappen holdes lukket. Hvis ventilationsklappen er åben, vil den varme indeluft strømme ud og smelte sneen over ovenlysvinduet. Den smeltede sne fryser til is på vinduets beklædningsdele og gør det vanskeligt at åbne vinduet. Hvis du vil lufte ud i rummet, må du kun åbne vinduet kortvarigt. Selv uden sne på taget kan der i kuldeperioder dryppe vand fra en åben ventilationsklap. Dette kan ske, når varm, fugtig indeluft møder ekstremt kold udeluft. I disse situationer skal ventilationsklappen holdes lukket. Hvis du vil lufte ud i rummet, kan du åbne vinduet i nogle minutter.

Hvorfor er der oftere problemer med kondensdannelse i nye huse?

Kondens er mere udbredt i nye huse. Efter nogle få år er nye huse som regel gennemtørre og har færre problemer med fugt. Du kan gøre meget for at forebygge kondens ved at fjerne overskydende fugt med et affugtningsapparat og sørge for tilstrækkelig ventilation og luftcirkulation.

Montering af tagunderlag mellem ovenlysvinduets karm og tagmaterialet hjælper også med at forebygge kondens på beklædningen.

Når en lækage ikke er en lækage!

Der kan dannes kondens på andet end glas. I nogle tilfælde undlader håndværkeren at anvende tagpap og isolering mellem enhedens karm og den ru åbning.

Det betyder, at varm, fugtig luft kan slippe ud af rummet og komme i kontakt med undersiden af inddækningen og/eller beklædningen.

Den kondens, der dannes mellem karmen og tagåbningen, drypper derefter tilbage ned i rummet, hvilket ligner en lækage. Du burde kunne forhindre dette problem ved at få en tagreparatør eller håndværker til at lægge filt og isolering mellem karmen og tagåbningen.