Vindindtrængning
Oplever du, at det trækker fra dine VELUX ovenlysvinduer, kan det skyldes flere ting. Læs om de hyppigste årsager herunder:
Pakninger trænger til udskiftning
Pakningerne i et VELUX ovenlysvindue er udviklet for at opnå vindtæthed. Men er dine pakninger gamle (mere end 10 år), vil de højst sandsynligt være stive og tørre og ikke længere være i stand til at sikre den optimale vindtæthed. Derfor vil kold luft udefra trænge gennem pakningerne og medføre træk. Du bør udskifte pakningerne, så vinduet slutter fuldstændig tæt mellem karm og ramme. Pakningen på bagsiden af ventilationsklappen skal også slutte fuldstændig tæt ved ventilationsspalten. Det er afgørende, at den rigtige pakning anvendes på det rigtige sted, hvorfor det vil være en god idé at lade vores afdeling for Service & Reservedele stå for udskiftningen. Uanset hvor i landet du bor, bliver udskiftning af pakninger udført til en fast pris. I forbindelse med servicebesøget tilbyder vi et gratis sundhedstjek af alle dine VELUX ovenlysvinduer.
Ramme ikke parallel med karm
Som det fremgår af ovenstående, er det afgørende, at pakningen mellem karm og ramme virker efter hensigten. Hvis pakningen er i orden, og du stadig har problemer med træk – specielt når det er koldt udenfor – kan det skyldes, at karm og ramme ikke er monteret rigtigt i forhold til hinanden. Det er vigtigt, at rammen er absolut parallel med vindueskarmen. Du kan enten kontakte din lokale tømrer eller service og reservedele hos VELUX for at få hjælp til at løse problemet.
Isoleringsrude skal udskiftes
Det, der forekommer som træk, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at vinduet er utæt ved pakningerne. Hvis dine pakninger er i orden, og dine vinduer er monteret korrekt med parallel karm og ramme, kan det, du fornemmer som træk, i virkeligheden være kuldenedfald fra ruden. En gammel, almindelig isoleringsrude har betydelig lavere isoleringsevne end en ny, moderne lavenergirude. Det betyder, at kulden trænger igennem ruden, når det bliver koldt udenfor. Luften tæt på den kolde rude vil også blive afkølet. Da kold luft er tungere end varm luft, vil den kolde luft falde ned (kuldenedfald) og spredes over gulvfladen. Du vil opleve kuldenedfaldet som træk fra vinduet, selvom vinduet slutter fuldstændig tæt. For at løse dette problem, bør du udskifte den dårlige isoleringsrude med en ny lavenergirude. En lavenergirude vil – udover at give større komfort – også resultere i en reduktion af varmeomkostningerne samt et bedre indeklima, da lavenergiruder holder varmen inde om vinteren og ude om sommeren. Kontakt Service & Reservedele hos os for at få en af vores specieluddannede servicekonsulenter til at udskifte dine gamle isoleringsruder med nye originale VELUX lavenergiruder. Uanset hvor i landet du bor, bliver udskiftningen af ruden udført til en fast pris. I forbindelse med servicebesøget tilbyder vi et gratis sundhedstjek af alle dine VELUX ovenlysvinduer.
Genisolering af lysningspanel
Endelig kan træk også stamme fra utilstrækkelig isolering omkring vinduet og området omkring vinduet (lysningspanelet). Prøv f.eks. at placere en hånd på siden af lysningspanelet og mærk om det er koldere end indervæggen. Er det tilfældet, vil træk forekomme i form kuldenedfald fra dette område. Lysningspanelet bør demonteres og genisoleres. Du bør samtidig undersøge om området omkring karmen er isoleret korrekt. Kontakt din lokale tømrer for at få hjælp til at udbedre problemet