Børnehuset Drømmebakken

Fra kommunekontor til legehus

VELUX ovenlysmoduler forvandlede mørk 60’er-bygning til lys børneinstitution

Det gamle Aarup Rådhus ligner ikke ligefrem opskriften på en moderne børneinstitution. De brede bygninger ligger som store flade ‘pandekager’ i landskabet og vidner om en byggestil, der har større sans for kvadratmetre end for lys og luft.

I dag er bygningerne hjemsted for det nye Aarup Børnehus, Drømmebakken, med plads til 150 børnehavebørn og 25 vuggestuebørn. Og skulle en af de tidligere rådhusmedarbejdere en dag forvilde sig tilbage, vil vedkommende have svært ved at genkende sin gamle arbejdsplads. 11 steder er bygningen åbnet op ved hjælp af ikke færre end 49 VELUX ovenlysmoduler. Resultatet er en bygning, der selv på en overskyet dag føles lys, frisk og indbydende – som et hus, der i den grad indbyder til leg.

Kommunen flytter hjemmefra

Den 1. januar 2011 forlader kommuneadministration lokalerne i Aarup og sætter kursen sydover mod Assens. Med kommunesammenlægningen er det tidligere rådhus blevet overflødigt, og dermed står en af Aarups mest centrale bygninger ledig til andre formål. Det giver kommunen en lys idé. Aarup har længe ønsket at samle byens mindste børnehaver i større enheder, og derfor ligner de forladte bygninger på 1800 kvadratmetre en appelsin i kommunens turban. 

Eneste problem er bygningens arkitektur, der gør lokalerne mørke, fugtige og alt andet end børnevenlige. Hvordan får man lys og luft ind i en bygning, hvor der flere steder er over 20 meter til facadevinduer? Det spørgsmål besvarer arkitektfirmaet CASA Arkitekter ved hjælp af VELUX nye ovenlysmoduler.

"I dag sidder vi meget med ombygning, renovering og tilbygningsopgaver,
og her er der meget fokus på dagslyset. Så jeg kan sagtens forestille mig, vi bruger ovenlysmodulerne igen.

Birgit Rasmussen, CASA arkitekter

Kontrol med indeklimaet

På kommunen er man også godt tilfreds med resultatet. Som kommunens bygherrerådgiver Ib Meldgaard udtrykker det: “Når VELUX Gruppen står bag, så kan det ikke være helt tosset.” Ib Meldgaard har fra projektets start stået for kontrollen af de løsninger, som arkitekten har lagt frem, og han er glad for de reaktioner, han får, nu hvor bygningen er taget i brug. Især glæder han sig over den automatik, der er indbygget i systemet.

“Der er vældig stor begejstring i børnehaven, og jeg synes også, det er blevet meget vellykket. Vi har fået en ovenlysløsning, der ligner almindelige ruder – og så kører det hele automatisk med naturlig ventilation og vinduer, der åbner og lukker af sig selv. 

Det hele kontrolleres af et WindowMasters styreystem, hvor gulvvarmen også er med. Der sidder sensorer undt omkring, der måler temperatur og CO2. Er CO2-niveauet forhøjet, sørger systemet for at lede ny frisk luft ind i børnehaven. Er temperaturen for høj, sænker systemet gulvvarmen og åbner ovenlysmodulerne”, forklarer Ib Meldgaard.

Projektets faser, medvirkende og materialer


Projekteringsfasen
  • Renoveringsprojektet starter op umiddelbart efter kommunens fraflytning og tager i alt ca. 12 måneder.
  • Kontrakt indgås med VELUX Danmark den 1. juni 2011.
  • Montagen sker fra den 15. til 16. november 2011.
  • Der afholdes i alt 6 planlægnings- og byggemøder.

De medvirkende
  • Byggegruppen består af den ansvarlige arkitekt fra CASA Arkitekter, en bygherrerådgiver fra Assens Kommune samt to repræsentanter fra VELUX Gruppen.
  • Ansvarlig for projektet er CASA Arkitekter ved indehaver Birgit Rasmussen.
  • Installatør er Tømrer- og Snedkermester Klaus Lebæk.

Den endelige løsning
  • 11 lysbånd placeret forskellige steder i bygningen.
  • 49 ovenlysmoduler i str. 90x240 cm.
  • 30 af modulerne er oplukkelige.
  • 5° hældning.
  • WindowMasters styresystem.