Guide: Smarte hjem gør hverdagen nemmere

Robotstøvsugere, intelligent belysning og automatisk udluftning er allerede en del af vores hverdag, og vores hjem bliver kun smartere inden for den nærmeste fremtid.

Når du kører ind i din indkørsel, åbner garageporten automatisk – er det mørkt, tænder lyset også af sig selv. I haven tøffer en lille robotplæneklipper rundt, mens det automatiske vandingsanlæg vander dine blomster. Og når du nærmer dig døren, registrerer den dit nærvær og låser selv op. 

Vores hjem bliver mere og mere intelligente. Inden for den teknologiske udvikling taler man om tre bølger, og her er vi allerede kommet ret langt.

”Lige nu er vi i slutningen af den første bølge af intelligente apparater, der giver os en masse komfort og gør livet meget lettere for os,” forklarer Preben Mejer, direktør for Radr, der har fingeren på pulsen inden for de nyeste it-baserede muligheder og rådgiver både virksomheder og det offentlige.

Sofistikerede apparater

Selvom mange af de teknologiske produkter, vi har i dag, allerede gør vores hverdag meget nemmere, har vi stadig kun set toppen af isbjerget.

”I starten var de teknologiske hjælpemidler simple og uintelligente, men nu begynder vi at se mere sofistikerede apparater, der kan tale med hinanden og er meget mere brugervenlige,” forklarer han.

Et godt eksempel på dette er Phillips Hue, som er intelligent belysning, som du kan integrere med andre intelligente enheder som for eksempel stemmestyring. Eller VELUX ACTIVE, der måler temperatur og luftkvalitet i dit hjem og regulerer indeklimaet ud fra det ved at åbne og lukke dine ovenlysvinduer og rulle dine gardiner op og ned.

Fremtiden er nu

De teknologiske produkter begynder altså ved hjælp af diverse sensorer at kunne reagere på det, der foregår omkring dem.

”Snart vil vi se røgalarmer, der kommunikerer med ovnen og slukker den, hvis flæskestegen brænder på, eller et intelligent garderobeskab, hvor du bare hælder det rene tøj i foroven, og så bliver det automatisk sorteret, foldet og lagt på plads, forklarer Preben Mejer.

Det lyder næsten som noget fra en fremtidsfilm, men ifølge Preben Mejer er fremtiden nu, og vi vil kunne se flere af disse eksempler allerede inden for det næste års tid eller to.


Halvandenplanshus med ovenlysvinduer i Søborg
Se galleri