Nybyggeri: Sådan skaber du et varmt og personligt hjem

Et nybygget hus er som et blankt lærred, og det kan være en både spændende og overvældende proces at få tilført varme og personlighed til dit nye hjem. Interiørstylist Niki Brantmark guider dig til, hvordan du bedst bruger det naturlige dagslys og eksperimenterer med møbler, teksturer og farver.

Skandinaver har en medfødt fornemmelse for stil. De tager sig tid til at gøre ting ordentligt, uanset om det er en præsentation af, hvordan de laver mad, eller hvordan de indretter deres hjem. Det synes jeg er meget inspirerende.

Sådan lyder det fra Niki Brantmark, der er forfatter og interiørstylist med stor passion for den skandinaviske stil. Hun er oprindeligt fra London, men for 16 år siden fulgte hun kærligheden til Malmø, hvor hun i dag bor sammen med sin mand og børn. På sin blog, My Scandinavian Home, inviterer hun hver dag læserne med ind i et inspirerende univers med fokus på skandinavisk interiørdesign. Derudover har hun udgivet tre bøger om emnet.

Her giver hun gode råd til, hvordan du kan bringe varme og personlighed ind i dit nybyggeri ved at indrette efter det naturlige lysindfald og eksperimentere med møbler og farver.

Hvordan indretter du efter naturligt lys?

Det naturlige lys er vigtigt at tage med i din overvejelser og byggeproces så tidligt som muligt for at skabe en fleksibel planløsning. Tænk over, hvornår på dagen du bruger dine forskellige værelser, og hvilke muligheder der er for at installere ovenlysvinduer, der vil tilføre masser af dagslys.

Niki Brantmark

Om morgenen er det for eksempel dejligt med et naturligt og varmt sollys, når du nyder din morgenkaffe, så det gælder om at placere køkkenet i et østvendt rum. Ønsker du at nyde dine eftermiddage i et naturligt, hyggeligt og stemningsfyldt lys, kan du overveje at placere din stue i et vestvendt rum, hvor solen bevæger sig rundt. Har du brug for et værelse, der får meget lys ind i løbet af dagen, skal du placere det mod syd, da sydvendte værelser får allermest sol. Værelser mod nord er derimod mange kunstneres fortrukne rum at arbejde i, da de får et meget stabilt lys hele dagen med få skygger og afvigelser.  

Passer din boligs planløsning og placering ikke til ovenstående, er det muligt at skabe den samme følelse og fornemmelse via din indretning. Hvis du eksempelvis har et østvendt rum, der om eftermiddagen føles koldt og uvelkomment, kan du male væggen i en dejlig varm gul farve og indrette med planter, tæpper og lamper, der skaber en varm atmosfære.   

Hvilke møbler vil du anbefale til et nybyggeri? 

Hvor der i gamle dage blev bygget boliger med meget smukke, dekorative og pompøse detaljer, består den skandinaviske arkitektur i dag typisk af moderne boliger med rene linjer, større vinduer og store tomme flader. Det kan være en udfordring, hvis du ønsker en varm, hyggelig og indbydende indretning, men du kan for eksempel bryde de meget rene linjer ved at vælge møbler med afrundede former.  

Det er generelt vigtigt at arbejde med balancen og harmonien i rummet, og her er det også vigtigt at tænke på struktur og materialer. Hvis alt er splinternyt og moderne, kan det føles lidt koldt, så derfor vil jeg anbefale at bringe naturlige materialer som træ og uld ind i dit hjem, og på den måde få blødheden, dybden og interessen ind.

Derudover kan du også give et rum mere personlighed og varme ved at blande forskellige perioder og stilarter – og ikke mindst tilføre ting du virkelig elsker og som appellerer til dig. 

Hvordan vælger du de rigtige farver til din bolig? 

Det første du skal gøre, når du skal indrette din bolig, er at danne dig et overblik over, hvad de forskellige rum skal bruges til. Vender de mod nord, syd, øst eller vest? Overvej om lysindfaldet kan have en positiv eller negativ effekt på stemningen i rummene. 

Ingen ønsker at skulle male deres værelser alt for ofte, så det handler om at bruge tid på at finde de rigtige farver, der fungerer smukt og i harmoni med hinanden. Når du skal teste farver, vil jeg anbefale, du gør det på hver eneste væg. Vær opmærksom på de forskellige typer af lys der kommer ind, og hvordan det påvirker farvernes udtryk om morgenen, middagen og om aftenen.

Jeg elsker at arbejde med farver, og jeg vælger typisk to eller tre farver, som jeg synes fungerer smukt sammen, og som jeg kan bruge forskellige steder i hjemmet. Det kan for eksempel være en blågrå farve i forskellige nuancer, hvor jeg vælger at arbejde med en lidt mørkere grå på gulvlisterne, en lysere grå på væggene og en mørkeblå på køkkenskabene eller på en dør. 

Et godt tip til at finde de rigtige farver er at kontakte et dygtigt malerfirma, som måske allerede har tre til fire farver, der fungerer godt sammen, og på den måde finde inspiration til at komme godt i gang med dit farvevalg. 

Tendenser kommer og går, så jeg vælger dem, jeg virkelig elsker og bliver tiltrukket af. Det er altid sjovt at følge de nyeste trends, og en nem måde at tilføje dem til din indretning uden at skulle ændre hele dit farvetema, er med accessories som puder og tæpper, da de er lette at skifte ind og ud.  

Få mere inspiration på My Scandinavian Home, hvor du også kan udforske Niki Brantmarks udvalg af bøger: www.myscandinavianhome.com