Guide: Sådan får du mere lys i dit hjem 

Drømmer du om mere lys i din bolig, så læs med her. Vi giver dig en trin-for-trin guide med overblik over dine muligheder, hvad det koster, og hvor du skal begynde.

Kunne du godt tænke dig at få mere dagslys ind i dit hjem, er ovenlysvinduer vejen frem. Et ovenlysvindue giver mindst dobbelt så meget lys som dine almindelige facadevinduer og kan sørge for, at dagslyset kommer helt ud i alle hjørner. 


Måske tænker du, at ovenlys ikke passer ind i netop dit hjem, men der er ingen huse, hvor ovenlys ikke giver mening. 
 

– Det betyder ikke noget, om du bor i et parcelhus, en gammel murermestervilla, et rækkehus eller en bungalow. Alle huse kan få ovenlys, slår Finn Arup, der er dagslysekspert i VELUX Danmark, fast. 

Her får du en trin-for-trin guide til at komme i gang med ovenlys. 

1. HVAD KOSTER OVENLYS? 

Uanset om du står på tærsklen til at ringe til en tømrer eller kun lige er begyndt at overveje ovenlys, er der én ting, der er rar at få afklaret: Hvad koster det at få ovenlys? 

Dét er der ikke noget entydigt svar på, da det afhænger af dit hus, placeringen af vinduerne og meget andet. Til gengæld viser en undersøgelse foretaget af Boligsiden for VELUX Danmark ret præcist, at et parcelhus i gennemsnit stiger 107.873 kroner i værdi, hvis du installerer ovenlys i taget. Læs mere 

Her kan du se to eksempler på, hvad det kan koste at få installeret ovenlys: 

Villa i Fredensborg – fire fladtagsvinduer: 53.538 kr. + 34.500 kr. i montering 

Et gammelt mørkt hus fra 1966 fremstår i dag dejligt lyst og moderne, efter familien har fået fladtagsvinduer i køkkenalrum, entre, soveværelse og badeværelse. Se resultatet 

Villa i Lyngby – tre fladtagsvinduer: 31.020 kr. + montering 

Familien var træt af den lidt trykkede følelse i deres hus. Derfor monterede de tre fladtagsvinduer i entre, gang og køkken, der har kastet et helt nyt lys over huset. Se resultatet


2. VÆLG DE RETTE RUM 

Tænker du, at ovenlys kunne være noget for dig, er næste skridt at vælge de rum i huset, hvor du kan få det optimale ud af din ovenlysinvestering. Som udgangspunkt anbefaler dagslysekspert Finn Aarup, at du kigger nærmere på køkken, stue, børneværelser og bad. 

Køkken med mere lys og frisk luft  

Køkkenet er typisk der, hvor du vil kunne skabe en kæmpe forskel med ovenlys. I mange huse er køkkenet vendt mod øst eller nord, så det er typisk det sted i huset, hvor du får mindst lys – og opholder dig mest. Ovenlysvinduer i køkkenet giver et bedre arbejdslys, når der hakkes, snittes, koges og steges, og du kan effektivt lede varmen og køkkenosen ud ved at åbne ovenlysvinduet. 

Et lyst og lækkert legerum 

Et børneværelse er ikke bare et sted til søvn. Det er også samlingspunktet for legekammerater, der hopper, danser, tegner og hører musik. Derfor har de små brug for så meget dagslys som muligt samt mulighed for nemt at få frisk luft ind.  

Stue med dobbelt så meget lys og udsigt
 

Mange huse har en stor stue, der vender mod sydvest. Hvis der er meget lys i en ende af stuen, vil den anden fremstå meget mørk, så her kan ovenlys sørge for at hele stuen bliver lyst op. Læn dig tilbage i sofaen, mens du nyder udsigten til himmel og naturen uden for. 

En solrig start på dagen 

Ovenlys kan gøre det lidt lettere at vågne om morgenen, når både frisk luft og dagslys fylder hele badeværelset. Et fjernbetjent ovenlysvindue kan endda programmeres til at lufte ud – og lukker automatisk, hvis det begynder at regne. 


3. SÅDAN KOMMER DU I GANG 


Når du har taget din beslutning, er det bare med at komme i gang, så du snart kan nyde at se dagslyset strømme ind i dit hjem. 

Vi hjælper dig gerne på vej med dit ovenlysprojekt. Vi hjælper dig med rådgivning og kontakt til en VELUX dagslys-rådgiver. 

 
Har du spørgsmål til, hvilken ovenlysløsning, der kunne være den rigtige for dig, er du også altid velkommen til at ringe til vores tekniske rådgivere på 45 16 45 99