VORES MEST DYREBARE SKATTE ER OGSÅ DE MEST UDSATTE


Børn er særligt modtagelige over for de skadelige virkninger af dårligt indeklima, da deres lunger og hjerner endnu ikke er fuldt udviklede.


Børneværelset er ofte det værste sted at være, når det gælder luftforurening. Ud over giftige partikler fra kilder omkring hjemmet kan der også udledes skadelige stoffer fra legetøjet og de elektroniske enheder, der ofte findes i børnenes værelser. En ny dansk undersøgelse viste, at ved omkring halvdelen af deltagerfamilierne var koncentrationen af CO2 i børneværelset højere end den anbefalede værdi om natten, og at omkring hvert fjerde børneværelse havde et CO2-niveau på tre gange den anbefalede maksimumværdi.

SYMPTOMER

Luftforurening og et højt CO2-niveau kan medføre problemer som hovedpine, søvnforstyrrelser og udmattelse samt koncentrationsbesvær. Dårligt indeklima kan være særligt hårdt ved børnene, da de stadig vokser, og da de trækker vejret hurtigere end voksne.

LØSNINGER

Her er nogle enkle metoder til at reducere CO2-niveauet og forbedre indeklimaet i børneværelser.

1.


Luft ud med mere end ét vindue

Indeluften indeholder gasser, partikler, biologiske affaldsstoffer og vanddamp, der alle kan udgøre en risiko for helbredet. Det anbefales, at du lufter ud tre til fire gange om dagen i mindst 10 minutter ad gangen. Luft ud i børneværelset om morgenen, når de leger, og inden de går i seng om aftenen.

2.


Plastik er ikke altid fantastisk

Når plastik opvarmes, kan det afgive giftige dampe, så sørg for, at børnenes plastiklegetøj ikke ligger i direkte sollys. Lad heller ikke plastikgenstande ligge på gulvet, hvis du har gulvvarme. Ifølge EUs lovgivning bør du fjerne alt plastiklegetøj fra før 2007, da det kan indeholde forbudte kemikalier. Hvis du har plads til det, kan du også opfordre børnene til at lege i et andet værelse, end der hvor de sover. Dette vil også medvirke til at reducere mængden af potentielt skadelige stoffer i luften. Hvis du sætter nogle særlige typer potteplanter ind i værelset, kan det også forbedre indeklimaet, da de kan hjælpe med at omdanne det overskydende CO2.

3.


Begræns fugten, og bekæmp støvmiderne

65 % af alle europæere tørrer deres tøj indendørs mindst en gang om ugen – og det er en dårlig vane. Tørring af tøj afgiver fugt, der kan resultere i skadelig svamp og fugt i hjemmet, så tør dit tøj et andet sted, hvis du kan. Af samme årsag skal du sørge for, at dit badeværelse er godt ventileret. Desuden elsker støvmider at bo i senge, så skift sengetøj med jævne mellemrum. Overvej også at skifte madrasser og puder, hvis du har haft dem længe. En typisk brugt madras kan gemme på mellem 100.000 og 10 millioner støvmider, og 10 % af vægten på en to år gammel pude kan bestå af døde støvmider og deres ekskrementer. 

SE TINGENE I ET STØRRE PERSPEKTIV

Ud over at indføre nye daglige rutiner er det også vigtigt, at du griber enhver mulighed for at ændre indeklimaet i dit hjem mere fundamentalt. Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og 2/3 af den tid tilbringer vi i vores hjem, så dette er det ideelle sted at starte med at forbedre dit indeliv.

 

Gør dit eksisterende leverum bedre

Tænk over, hvordan du kan "lukke udelivet ind". Da de fleste af os bor i byområder, har vi til en vis grad fremmedgjort os selv fra naturen. Selv en lille ting som at få nogle potteplanter – der kan hjælpe med at rense luften – kan forbedre dit indeklima. Desuden kan du overveje, hvordan du kan skabe bedre udsigt til naturen udenfor ved at anvende vinduer og døre på en smart måde.

Udvid dit leverum – på den rette måde

Udvidelse af dit hjem med flere kvadratmeter er en god metode til at forbedre dit indeliv. Overvej at renovere tagetagen eller lave en tilbygning, hvor du prioriterer løsninger, der giver mere frisk luft og dagslys.

Når du flytter

Når du leder efter et nyt sted at bo, skal du være opmærksom på, at ældre ejendomme kan have problemer med indeklimaet. Sørg f.eks. for at tjekke, at alle vinduer kan åbnes helt og fungerer, som de skal – dette gælder især i køkken og badeværelse. Desuden kan du med fordel vælge en lys farve maling, når væggene skal sættes i stand. Dette giver overflader med spejleffekt, der bedre kan reflektere lyset i hjemmet.


DAGSLYS KAN FORBEDRE DINE BØRNS INDLÆRINGSEVNE MED OP TIL 15 %

Ifølge videnskabelige undersøgelser opnår elever i klasselokaler, der har god belysning med dagslys, en mere effektiv læring, end hvis der er dårlig belysning. Disse fordele gælder uden tvivl også i hjemmet og på arbejdspladsen.

HVAD KAN JEG GØRE?

Der findes mange metoder til at få bedre luft og mere dagslys ind i dit hjem. Nogle er nemme og hurtige, mens andre tager lidt længere tid, men giver dig markante forbedringer på langt sigt.