PRISEN FOR DÅRLIG INDELUFT I DIT LIV


I dag bor 84 millioner europæere i fugtige eller svampeinficerede boliger, hvilket øger deres risiko for at udvikle luftvejssygdomme og kroniske allergier.


Fugtige og svampeinficerede miljøer kan øge risikoen for at udvikle astma med 40 %, og en undersøgelse på tværs af de europæiske lande har vist, at 2,2 millioner europæere har astma som en direkte følge af at bo i fugtige eller svampeinficerede bygninger. Fugt kan også fremkalde allergiske reaktioner. Der er kun én virkelig effektiv langsigtet løsning til at undgå konsekvenserne ved et dårligt indeklima – at erstatte dårlig indeluft med frisk luft. Alligevel lufter næsten seks ud af ti ikke nok ud i hjemmet.

SYMPTOMER

De mest tydelige symptomer på astma er stakåndethed og åndedrætsbesvær, men der er også andre advarselssignaler, du skal være opmærksom på. En følelse af, at det strammer over brystet, en hvæsende eller pibende lyd i brystet, når du trækker vejret (især ved udånding), og kronisk hoste (især om natten, eller når du dyrker motion) er alle mulige indikationer på astma.

LØSNINGER

Her er tre enkle, men effektive metoder til at forbedre dit indeklima. Hvis du kan gøre dem til en regelmæssig rutine, opnår du de bedste resultater.

1.


Luft ud med mere end ét vindue

Indeluften indeholder gasser, partikler, biologiske affaldsstoffer og vanddamp, der alle kan udgøre en risiko for helbredet. Det anbefales, at du lufter ud tre til fire gange om dagen i mindst 10 minutter ad gangen og med mindst ét vindue åbent. Desuden skal du lufte ud i soveværelset, inden du går i seng, og når du står op om morgenen.

2.


Rens dine tæpper, og hæng dem til udluftning

… eller endnu bedre: Skil dig af med dem. Tykke tæpper og møbler som gamle sofaer er et slaraffenland for støvmider og bakterier.

3.


Begræns damp og fugt

65 % af alle europæere tørrer deres tøj indendørs mindst en gang om ugen – og det er en dårlig vane. Tørring af tøj afgiver fugt, der kan resultere i skadelig svamp og fugt i hjemmet, så tør dit tøj et andet sted, hvis du kan. Hvis du ikke har mulighed for at tørre tøj udenfor, bør du åbne et vindue i nærheden af det sted, hvor du tørrer tøj, så du fjerner en del af den overskydende fugt. Af samme årsag skal du sørge for, at dit badeværelse og køkken er godt ventileret.

SE TINGENE I ET
STØRRE PERSPEKTIV

Ud over at indføre nye daglige rutiner er det også vigtigt, at du griber enhver mulighed for at ændre indeklimaet i dit hjem mere fundamentalt. Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og 2/3 af den tid tilbringer vi i vores hjem, så dette er det ideelle sted at starte med at forbedre dit indeliv.

 

Gør dit eksisterende leverum bedre

Tænk over, hvordan du kan "lukke udelivet ind". Da de fleste af os bor i byområder, har vi til en vis grad fremmedgjort os selv fra naturen. Selv en lille ting som at få nogle potteplanter – der kan hjælpe med at rense luften – kan forbedre dit indeklima. Desuden kan du overveje, hvordan du kan skabe bedre udsigt til naturen udenfor ved at anvende vinduer og døre på en smart måde.

Udvid dit leverum – på den rette måde

Udvidelse af dit hjem med flere kvadratmeter er en god metode til at forbedre dit indeliv. Overvej at renovere tagetagen eller lave en tilbygning, hvor du prioriterer løsninger, der giver mere frisk luft og dagslys.

Når du flytter

Når du leder efter et nyt sted at bo, skal du være opmærksom på, at ældre ejendomme kan have problemer med indeklimaet. Sørg f.eks. for at tjekke, at alle vinduer kan åbnes helt og fungerer, som de skal – dette gælder især i køkken og badeværelse. Desuden kan du med fordel vælge en lys farve maling, når væggene skal sættes i stand. Dette giver overflader med spejleffekt, der bedre kan reflektere lyset i hjemmet.


INDELUFT KAN VÆRE FEM GANGE MERE FORURENET END UDELUFT

Uanset hvor du bor, er det næsten altid en fordel at åbne et vindue og få frisk luft ind i hjemmet i forhold til at indånde dårlig indeluft.

HVAD KAN JEG GØRE?

Der findes mange metoder til at få bedre luft og mere dagslys ind i dit hjem. Nogle er nemme og hurtige, mens andre tager lidt længere tid, men giver dig markante forbedringer på langt sigt.