EFTERLYSNING: EN FRISK START PÅ INDELIVET


Vi har isoleret os selv fra usikkerheden og manglen på bekvemmeligheder i naturen, men på mange måder har det vist sig at give os en tvivlsom gevinst.


Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og vores hjem er så godt isoleret, at der ikke kan komme nok frisk luft og dagslys ind. I dag bor 84 millioner europæere i bygninger, der er så fugtige og svampeinficerede, at de udgør en potentiel trussel for den fysiske og mentale sundhed. Den resulterende dårlige indeluft kan fremkalde en lang række sygdomme fra hovedpine og irriterede øjne til astma og allergi – samt endnu værre sygdomme. Folk har 40 % større sandsynlighed for at få astma, når de bor i et fugtigt og svampeinficeret hjem. 

Mangel på direkte sollys kan også give sundhedsproblemer som f.eks. D-vitaminmangel, der kan medføre træthedsfornemmelse, udmattelse og dårligt humør. Eksperter vurderer også, at op til 30 % af verdens befolkning lider af forskellige niveauer af vinterdepression – også kaldet SAD (Seasonal Affective Disorder). Den nøjagtige årsag til SAD kendes ikke fuldt ud, men tilstanden er ofte knyttet til reduceret eksponering for sollys.
Hvis ikke der handles, bliver problemerne bare værre. Derfor er det vigtigt for os alle at gentænke, hvordan vi lever indendørs. Vi har alle – fra enkeltpersoner til arkitekter og fra virksomheder til regeringer – et ansvar for at sikre, at vores bygninger har et sundt indeklima. Vi er nødt til at begynde at bygge og leve på en anden måde.

Nogle løsninger er enkle, andre er mere krævende, og nogle kræver grundlæggende ændringer i samfundet. Men det kan lade sig gøre – vi skal blot handle nu og gøre det sammen.

PÅ VEJ MOD ET SUNDERE INDEKLIMA

I mere end 75 år har VELUX Gruppen været engageret i at forbedre folks livskvalitet ved at hjælpe med at sikre, at deres hjem, arbejdspladser og skoler kan få nok lys og frisk luft. Videnskabelige undersøgelser har nu bekræftet sundhedsfordelene, men der er stadig lang vej igen, før vi alle forstår, at dagslys og frisk luft ikke bare er en luksus, men rent faktisk er en nødvendighed.
Heldigvis er vi ikke de eneste, der arbejder for dette. Vi samarbejder med andre førende globale virksomheder inden for byggebranchen om at skabe bedre boliger. Vores løsninger kan ikke løse alle indendørsgenerationens problemer, men vi kan hjælpe med at vise den bedste vej fremad.


INDELUFT KAN VÆRE FEM GANGE MERE FORURENET END UDELUFT

Uanset hvor du bor, er det næsten altid en fordel at åbne et vindue og få frisk luft ind i hjemmet i forhold til at indånde dårlig indeluft.

MANGEL PÅ DAGSLYS GØR 15 % AF OS TRISTE

Det er ikke muligt at genskabe alle dagslysets fordele på kunstig vis. Vi har brug for sollys for at føle os energiske og sunde.